Közélet

2006.11.29. 08:14

Somogyi fenyő a nagybanira

Karácsonyi már a hangulat Dél-Somogyban. Az úton fenyőfákkal megrakott teherautók araszolnak, a települések határa fűrészek zajától hangos.

Varga Andrea

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az enyhe időjárás kedvez a munkának. Fotó: Török Anett
[/caption]A sietősebb termelők november 20. környékén, a többiek csak az elmúlt hétvégén kezdték meg a tűlevelűek kitermelését.

– Az idei enyhe időjárás kedvez a munkának – tudtuk meg Horváth Sándor porrogi termelőtől, aki úgy véli: a kivágott fa minőségén nem ront többet a jó idő, mintha például száraz fagy lenne.

Karácsonyfának való fenyőfa neveléssel 70 százalékban magánvállalkozások foglalkoznak. A hazai forgalom meghatározó hányada Zala megyéből és Csurgó környékéről származik.  A legtöbb termelő kereskedőknek adja el a fát, mások maguk árulják pécsi, budapesti vagy még távolabbi piacokon.

Mindegyiknek megvan a hátránya, hiszen a kereskedő becsaphatja a termelőt, aki maga árul, annak meg többszázezer  forintos helypénzzel kell számolnia. Hosszú évek után újra hódít a lucfenyő, amelyből folyamatos a hiány. 2-3 éve ugyanis túltermelés volt belőle, ezért visszafogták a telepítését. Népszerű, a jegenye, a normand és az ezüstfenyő, de ezeket a módosabbak veszik.

A kivágott és sorsát szeméttelepen végző fenyőkből évi 20-30 ezer tonna hulladék képződik, amit ráadásul nem komposztálnak, hanem elrohad. Karácsony előtt minden évben mintegy hárommillió fenyőfát kínálnak és ebből csupán 2-2,3 milliót adnak el.


Egyelőre nehéz megjósolni, hogy idén mekkora haszonnal adhatnak túl a termelők árujukon – Horváth Sándor szerint az árak tavaly óta nem változtak –, s az is rejtély, mennyi pénzért fogja megkapni a piacon a vevő. Néhány éve megjelent az import fenyő, – holott a magyar fenyő elegendő lenne az igények kielégítésére –, s ez jelentősen letöri a hazaiak árait. A fenyőnél is igaz a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tavaly például azokat az importfenyőket, amiket minőségi kifogás miatt nem vettek át az árudák, felvásárolták a nepperek, s a bevásárlóközpontok környékén kínálták, rendkívül olcsón. Elfordult az is, hogy „álgyökeres” fát árultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!