Közélet

2006.12.18. 18:34

Kamionosokra utaztak a felügyelők

Rendőr-riadót fújtak hétfőn a sofőrök. Huszonnégy órára csődött mondott a világ összes közlekedési trükkje Somogyban.

Harsányi Miklós

A zsaruk az európai uniós Tispol-akcióban az ittas, a drogos és a gyorshajtó vezetőket emelték ki a forgalomból, a számítógépes háttértechnikával megtámogatott közlekedési felügyelők a kamionosokra utaztak.

Kólába keverve nem árt a vörösbor – ugratta egy balatoni minibár csaposa a félénk kaposvári teherautóst. A sofőrt tényleg nem ütötte ki az ital. Csak a jogosítványa bánta a mókát. Egy kapatos sofőr pedig a napokban rendezett jelenetet; még meg sem fújta a szondát, de nála már az elektromos készülék látványa is kiverte a biztosítékot...

Kulcsár Tibor alezredestől, a Somogy megyei  Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől tudjuk: évek óta súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot jelent az ittas vezetés. Hazánkban az idén ez okozta a balesetek 14 százalékát, Somogyban pedig a karambolok 18 százalékát. Érthető, ha a hat somogyi rendőrkapitányság területén hétfőn 59 zsaru vizsgálta a gépkocsivezetőket, s kedden is ennyien dolgoznak az utakon – mindezt az unió tagállamaira kiterjedő Tispol-akció keretében.

Nem ment fel a pumpa

– Fújassanak szondát, de még a drogteszttől sem megy fel bennem a pumpa – magyarázta tört németséggel a szlovén Boris Poposek. – Odahaza nem sokat teketóriáznak a részeg sofőrökkel. A balhé másnapján az utcán találják magukat. Az itallal általában a román, az orosz és a bolgár kollégáknak gyűlik meg a baja.

Ezek is érdekelhetik