Közélet

2006.12.26. 16:58

Kerekesszékből a volánhoz

Akad olyan fiatal mozgáskorlátozott, akinek a kenyérkeresete múlik azon, hogy nincsen jogosítványa. Nem könnyű azonban ezt megszereznie, hiszen se oktató, aki erre vállalkozna, se megfelelően átalakított jármű...

Fónai Imre

– Több mozgássérült fiatal is megkeresett a térségből: jogosítványt szereznének, ha volna rá lehetőségük – mondta Orbán Dénes, a mozgáskorlátozottak siófoki egyesületének elnöke. – Egy fiatalember például Gamászapusztáról járna be a Máltai Szeretetszolgálat siófoki központjába dolgozni, s munkájához is szükséges lenne a mobilitás – persze, se autója, se vezetői engedélye. A jogszabály értelmében a mozgáskorlátozott háromszázezer forint támogatásra jogosult gépkocsi-vásárlás esetén. Igen ám, de ennek előfeltétele a jogosítvány megléte. Azt meg ugye meg kellene szerezni egy tanfolyamon. Több helyütt is érdeklődtünk, de nem sok jóval biztatnak bennünket. Oktató nincs, aki erre vállalkozna, s megfelelően, erre a célra átalakított jármű sincs. Ördögi kör ez így. Az érthető, hogy egyetlen oktató sem vállalkozik járművének az átalakítására, hiszen ilyen tömegű érdeklődés azért nincsen a mozgáskorlátozottak köréből. Egyetlen oktató cég sem teszi ezt meg, de talán ha több ilyen összefogna, s lenne akár csak egyetlen ilyen jármű a megyében, amelyik „körbe„ járhatna. Mert az nem tagadható, hogy lenne igény a használatára.

Orbán Dénes elképzelése egy régebbi gyakorlat felelevenítése. Volt egy Trabantja korábban a mozgáskorlátozottak szervezetének, amit bérbe adott azoknak, akik jogosítványhoz szerettek volna jutni. Az öreg autó azonban tönkre ment, a javíttatása már nem érné meg, s nem is lenne rá pénz.

A siófoki egyesületi vezető kutakodása nyomán eljutott egy fővárosi autósiskoláig, ahol van erre lehetőség, de ez a távolság miatt nem megoldás. Az lehet viszont, amit Bajók Sándor, a Somogy megyei közlekedési felügyelet vezetője ajánl az érdekeltek figyelmébe.

– Át kell alakíttatni a mozgáskorlátozott által megvásárolt autót, ez az egyetlen járható út – magyarázta Bajók Sándor. – El kell menni először is az orvoshoz, aki megállapítja a korlátozottság mértékét. Ha ez megvan, a jelentkező keresse fel a felügyeletünket, mert szakembereink segítséget nyújtanak abban, hogy a jármű milyen átalakítására van szükség annak érdekében, hogy a mozgássérült részt vehessen a közúti közlekedésben. Ha kell, akár ajánlanak olyan műhelyt is, ahol ezeket az átalakításokat elvégzik. Természetesen az oktatóra is gondolni kell, vagyis a számára szükséges segédeszközöket is be kell építeni az autóba, amit, ha a tanuló levizsgázott, eltávolítanak. Keresni kell tehát egy oktatót, s rendelkezni kell járművel, amit át kell alakítani felügyeletünk útmutatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!