Közélet

2006.12.06. 08:10

Segítő kéz az áldozatoknak

Összesen 117 kérelem, több mint kétmillió forintos pénzügyi segítség, 139 tájékoztatás és 24 kárenyhítési felterjesztés.

SONLINE

Ez a januártól működő Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal áldozatvédő szolgálatának eddigi mérlege. A szolgálat határozatmeghozatal és ügyfélforgalom szempontjából egyaránt előkelő helyet tölt be az országos listán. Keszthelyi Tiborné igazgató elmondta: a somogyiak bátran fordulnak a feladatkörükbe tartozó ügyekben  a hivatalhoz, ám a bántalmazottak közül még mindig kevesen tudnak a szolgáltatásról.

A tavalyi év végéig a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési osztályán dolgozó referensekhez tartozott az áldozatvédelem. Idén január elsejétől vált az áldozatsegítés állami feladattá, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Megyei szolgálatai látnak el.

– A szolgáltatásunk esődleges célja az, hogy minél szélesebb körben megismerjék az áldozatok a lehetőségeiket – hangsúlyozta Keszthelyi Tiborné. Hozzátette: szeretnék, ha tudnák a bántalmazottak, hogy kihez fordulhatnak a bajban. Bár az ügyfelek nagy része rablásoknak, lopásoknak estek áldozatául, gyakran súlyosabb esetekkel fordulnak segítségért, például családon belüli erőszak miatt. Az áldozatsegítők azonban a legtöbb esetben addig nem léphetnek, amíg törvényes feljelentést nem tesznek a bajbajutottak családtagjaik ellen.

Eddig csupán szűkre szabott kör kaphatott állami kárenyhítést. Jövőre azonban már nemcsak maga a sértett, hanem a bűncselekményből származóan pszichés vagy testi sérülést szenvedett bármely áldozat kérhet segítséget. A szolgálat a segítségnyújtás négy formáját kínálja: a felvilágosítást és tanácsadást magában foglaló érdekérvényesítést, a szakjogászi segítségnyújtást, az azonnali pénzügyi segélyt és a korábban is élő állami kárenyhítést.

Azonnali pénzügyi segély

Pénzügyi segélyért folyamodhat az áldozat, ha a lakhatásával, a ruházkodásával, az élelmezésével, az utazásával kapcsolatos, továbbá gyógyászati és kegyeleti jellegű kiadásokat a bűncselekmény következtében képtelen fedezni. Az azonnali pénzügyi segély bármilyen bűncselekmény áldozatának, méltányossági döntés alapján jár, a legmagasabb összege 62 ezer 651 forint lehet.


A szolgálat állandó kapcsolatban áll a megyei család- és gyermekvédelmi, valamint egészségügyi szervezetekkel, akik elősegítik az információáramlást a megyében.

Ezek is érdekelhetik