Közélet

2006.12.28. 08:21

Sikerév a somogyi cégeknél

Jelentős árbevételnövekedés, túlteljesített terv, nyereséges év, javuló gazdasági helyzet. A somogyi vállalatok vezetői így jellemezték 2006-ot.

F. Szarka Ágnes

Bár még nincsenek meg a konkrét pénzügyi adatok, úgy tűnik az gazdasági nehézségek, alapanyag és energiahordozók árának emelkedése ellenére is sikeres évet zárnak a somogyi cégek. A Kaposvári Villamossági Gyár Kft. ügyvezető igazgatója Varga József szerint az idén először az összes árbevételük meghaladja a négymilliárd egyszázmillió forintot.
- A költségnövekedés hatása még nem realizálódott számokban, de reményeink szerint 40-60 millió forint közötti adózás utáni eredménnyel zárjuk az évet - mondta.- A belföldi piac mellett Európa szinte összes országával, főként Skandináviával, Németországgal, Hollandiával, Svjáccal, Olaszországgal, Szlovéniával, az idei évtől pedig Romániával állunk üzleti kapcsolatba. Gondot az alapanyagok árának drasztikus emelkedése okozta. A réz ára például a két és fél szeresére nőtt. Reméljük, hogy ez a folyamat megáll, vagy legalább is lelassul.

Barkóczi István a Sefag Zrt vezérigazgatója is sikeresnek könyvelheti el az idei évet. Azt mondta, hogy minden ágazat hozta az elvárt eredményeket, mintegy harminc százalékkal teljesítették túl a tervet.

A Szenna Pack Kft-nél az idei a nagyberuházás éve volt. Több mint kétmilliárd forint értékben fejlesztettek. Az új gépsor és az utóégető üzembe helyezésével elérik, hogy a jövőben egyetlen köbméter oldószeres levegő sem kerül ki a kéményekből.
- Nem volt probléma mentes az év - kezdte Bierer János ügyvezető igazgató.- Szinte minden energiánkat az új beruházás megvalósítása kötötte le. Ennek ellenére nyereséggel zárunk, de az idei évvel inkább a jövőt akartuk megalapozni. Változtatni kellett a belső struktúrán, és át kellett alakítani az irányítási modellt is.

A mezőgazdák sem panaszkodnak. Közepes terméseredmény mellett is jó évet zártak. Legalább is a toponári Kapostáj Zrt-nél.
- Ezeröt-ezerhatszát hektáron termelünk értékesítésre növényeket, valamint takarmányt mondta Csécsei János vezérigazgató. - A közepes terméseredmény mellett nem voltak értékesítési gondjaink. A kukorica egy része még a raktárban van, de már találtunk neki piacot. Négymillió liter tejet értékesítettünk, az év elejéhez képest, nőtt a felvásárlói ár. A gazdasági eredményünk, pénzügyi helyzetünk javult, összességében sikeres, jó évet zárunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!