Közélet

2006.12.01. 18:33

Telefonnal az almafán

Megsüketülnek a mobiltelefonok Somogytarnócán; típustól és szolgáltatótól függetlenül valamennyi készülék használhatatlanná válik a falu határain belül.

Nagy László

A helyiek évek óta hiába reklamálnak, most aláírásgyűjtésbe kezdtek.  A nyolcszáz lakosú faluban háromszázharmincegyen tették kézjegyüket arra a levélre, amelyben kérik a szolgáltatókat, hogy végre szolgáltasson a pénzükért.

– A telefon nem luxus, sőt akár életet is menthet – mondta Horváth József, a település képviselője. – Sok egyedül élő idős kap a gyerekeitől mobilt, hogy bármikor elérhető legyen, s ha baja esik, segítséget hívhasson. Több tűzoltó és határőr is él a faluban, akiknek fontos az elérhetőség, s a vállalkozóknak sem mindegy, hogyan tudják tartani a kapcsolatot partnereikkel.

Néhány napja az egyik családot tragédia érte; meghalt a gyermekük. A falusiak azt mondják: a szülőknek is a szomszédba kellett szaladniuk, hogy segítségért telefonálhassanak, mert a saját mobiljaik ekkor is csődöt mondtak. Pedig ilyen helyzetben minden perc számít.

– Nekem fel kellett másznom a kert végében álló almafára, hogy felhívhassam a férjemet. Ez nem 21. századi szolgáltatás - mondja Horváth Józsefné. – A probléma súlyát jelzi, hogy a tarnócai lakosság negyven százaléka aláírta a szolgáltatóknak címzett levelet. Ha áramszünet van, a vonalas telefonok is megsüketülnek, olyankor teljesen el vagyunk vágva a külvilágtól. Az a csúcs, amikor két mobilos a falun belül próbál beszélni egymással.

Tarnócán kipróbálták: nincs ma olyan mobil Magyarországon, amely itt normálisan működne. Bár némelyiknél nyomokban előfordult térerő. Az okokat azonban csak találgatják. A falut sűrű erdő veszi körül, feltehetőleg ezek állják útját az elérhetőségüknek.

Süket telefonok

A részönkormányzat nemrég felmérte a Somogytarnócán (nem)működő telefonokat. A faluban 110 Pannon GSM, 94 Vodafone és 127 T-Mobile szám él, illetve nem él.


Mobilcégnél dolgozó szakemberek azt mondják, kizárólag a szolgáltatók hajlandóságán múlik a megoldás, hiszen jó esetben egy egyszerű jelerősítő elegendő lehet. Ezekre azonban általában már év elején elfogy a cégek kerete.

– Nemrég majdnem eljutottunk a megoldáshoz. Az egyik telefonos cég vállalta a szükséges fejlesztést. Már a szerződéskötésnél tartottunk - mondta Hartman János, a barcsi önkormányzat munkatársa. – Olyan adótornyot terveztek Tarnócára, amelyen a többi szolgáltató is helyet kaphatott volna, azonban az utolsó pillanatban visszaléptek. Úgy tudjuk, inkább Szerbiába vitték a pénzüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!