Közélet

2007.01.21. 08:57

A hipnózis segíthet a szorongás leküzdésében

Stresszesek vagyunk, idegesek. Sokan nem is gondolnak rá, hogy rég történt események okozzák az el nem múló feszültséget. Kertész Ágnes pszichológus szerint a szorongások oldásában, önmagunk elfogadásában sokat segíthet a hipnózis.

F. Szarka Ágnes

Álmot láttam, mint egy filmet. Rózsaszín, illatos virág a kertben magányosan álló almafán, egy ház és egy kút társaságában. Melegen, fényesen sütött a nap, mégis az egésznek melankolikus hangulata volt. Nem éjszaka álmodtam, hanem fényes nappal, de nem az íróasztalomra borulva, hanem Kertész Ágnes pszichológus hipnózisa nyomán.
[caption id="" align="alignright" width="300"] Fotó: Kovács Tibor
[/caption]
– A hipnózis a módosult tudatállapotban végzett munka egy formája. Az általunk el nem fogadott, be nem vallott problémák oldásában segít – mondta Kertész Ágnes. – A képeken keresztül átélhetünk olyan régi dolgokat is, amiket a tudatunk, a lelkünk bezárt. Amiket valami miatt nem vagyunk képesek előhívni. Talán azért mert fájdalmasak, mert szorongást okoznak. Túl nagy, túlságosan nyomasztó a teher. Idő kell ahhoz, hogy a történéseket fel tudjuk dolgozni. A hipnózisban úgy vetítődnek elénk a képek, mint a moziban játszott film, amibe bele tudjuk képzelni, bele tudjuk élni magunkat.

Kertész Ágnes szerint mindenkiben megvan a képesség arra, hogy módosult tudatállapotot, másnéven hipnózist éljen át. Az más kérdés, hogy mennyire képes erről beszélni, mennyire tud elfogadni egy valós vagy képzeletbeli vezetőt.
– Most csukott szemmel menjen végig a testén, és ha úgy érzi, hogy valamit mozdítani kell, tegye meg – mondta a pszichológus, és ekkor kezdődött életem első utazása a módosult tudatállapotban. – A külvilágból beszűrődő zajokat megpróbáljuk természetesnek tekinteni, mint a falevelek suhogását. Kövesse a hangomat! Mindkét talpa kényelmesen helyezkedjen el a talajon. A bokája és a térde között a hosszú izmok ellazulnak, a combizmok is ellazulnak. A belső szemhéján, mint valamilyen belső képernyőn lassan megformálódik egy virág képe...

Távolról hallottam a doktornő hangját, elzsongított, elálmosított. És egyszercsak tényleg megjelent egy virág. Az almafa virágja.
– Most szép lassan engedje el magát, zárja magába a képet, s a saját ütemében, ritmusában induljon vissza a szobába – hallottam, és sajnáltam, hogy csak eddig tartott...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!