Közélet

2007.01.27. 09:25

A játék izgalma élteti a szívbeteget

A Jóisten szeret engem; lehetővé tette, hogy súlyos szívműtétem után is eljuthassak Egyiptomba – mondja a siófoki Ferenczi Gizella, aki már tizenkétszer szerepelt a Luxor televíziós vetélkedőben és egyszer megnyerte a fődíjat. Nemrég tért haza a nyereményútról.

Fónai Imre

– Hétszázezer forint lett volna a nyolc napos egyiptomi út, ha ki kellett volna fizetni; hittem, hogy nekem sikerülni fog, s azt mondtam: nyugdíjas vagyok, van időm kivárni, míg hozzásegít a Teremtő – mondja Ferenczi Gizella.

Mindig imádta az utazást. – Éjszaka is rajzoltam mindig, úgy mondták akkor: maszekoltam. Építész műszaki rajzolóként kerestem a kenyerem és a mellékesből tudtam eljutni az ország, a világ számos pontjára. Egyiptom a nagy álmom volt. Öt éve járok fel rendszeresen a Luxor játékba, azóta kísértem a szerencsét. Tavaly augusztus végén volt a nevezetes felvétel. A szerencsén múlik minden. Minden héten egyetlen szelvénnyel, 525 forintért játszom. Fel kell hívni egy megadott számot és onnantól kezdve esély van rá, hogy kiválasztanak azok közé, akik elmehetnek játszani a tévéstúdióba.

Eddig tizenkét ilyen telefonhívást kaptam. Azon az augusztusi napon is kisorsolta Somogy megyét a számítógép, mehettünk innen heten, hogy négy másik megye csapatával megmérkőzzünk. Amikor pörögnek a számok, egy nagy félgömböt kell a kellő időben megnyomni. Ha éppen Luxor jön ki, akkor nyertünk. Mi somogyiak nyomtunk akkor a legjobban és kiállhattunk a porondra: négy siófoki, két barcsi és egy kaposvári. Előtte amulett-számokat húztunk, az enyém volt a hetes. A mesebeli, ugyebár. Negyediként nyomtam meg a gombot, s kijött a Luxor. Mivel az én számom volt a legmagasabb, enyém lett a főnyeremény. A Jóisten alighanem így akarta.

Aznap délután veszik fel az esti adást a televízió stúdiójában – árul el némi kulisszatitkot Ferenczi Gizella. Aki bekerül a stúdióba, már tízezer forintot kap a részvételért, s a legtovább állva maradó csapat hét tagja további tízezret. A siófoki rokkantnyugdíjas gyors fejszámolása: máris visszajött a szívműtétjének az ára, ami százötvenezer forintjába került.

– A főnyeremény, az egyiptomi utazás csak hab volt a tortán – folytatja a Luxor-nyertes. – Tizenhárom adás győztese mehetett ki egyszerre, mindegyik egy-egy kísérővel. Én a budapesti unokatestvéremmel szálltam repülőre. Ötcsillagos ellátás várt bennünket Kairóban. Amikor másnap reggeliztünk a szállodában, ráláttunk a piramisokra. Ekkor megint eszembe jutott, mennyire szerethet engem a Jóisten. Elvarázsolt az a különleges ország. Legelőször a kairói utca: nem elég, hogy a három sávból hatot csinálnak az ajtó, meg tető nélküli autók, még zebra sincsen felfestve. A vízibivalyokkal, meg a szamarakkal békésen baktatnak a járművek között. A turistabuszt azonban mindenütt előre engedik; tudják, hogy az idegenforgalom az ország első számú bevételi forrása. Építész műszaki rajzolóként talán szakmai ártalom, de feltűnt: rengeteg az olyan ház, amit felépítettek a második szintig, de nem fejezték be, a tetőszintet ruhaszárítónak használják. Rákérdeztem az egyiptomi idegenvezetőre, s kiderült: amíg egy ház nincs befejezve, addig nem kell adót fizetni utána...Leesett az állam az egyik szőnyegszövő manufaktúrában is. Tíz-tizenkét éves gyerekekkel dolgoztatnak. Nekik ugyanis még befér az ujjuk a selyemfonalak közé. Napi négy órát szőnek, négy órát meg tanulnak. Mindig azt mondtam: bármerre jár az ember a világban, e kell fogadja a másságot. Ne megbotránkozzon, csak csodálkozzon rá, az értékeset, a szépet meg zárja a szívébe.

Királyok Völgye, Memnon kolosszusok

Luxor az ókori Egyiptom nevezetes emlékhelyeinek egyike. A vetélkedő fődíjasai is ellátogattak a több ezer éves történelmi levegőt árasztó sziklasírokhoz, a Királyok Völgyébe. Látták a Hatshepsut templomot, valamint a Memnon kolosszusokat. No és nem hagyhatták ki a hatalmas kiterjedésű Karnaki, valamint a Luxor templomot sem.


A Luxor-fődíjasokat persze elvitték Luxorba is, mégpedig egy három napos nílusi hajóút végén. Asszuánból indult a hajó, s Luxorban kötött ki. – Naná, hogy ezt nem hagyhattuk ki – így Ferenczi Gizella. – Nem hagyok ki egyébként ezek után sem egyetlen hetet sem a Luxor-játékban. Máris kiválasztottak az újabb tévéfelvételre, tehát tizenharmadszor is megyek. Persze, hiszen már nem egyiptomi út a fődíj, hanem egy 400 ezer forintos utazási utalvány. Hajaj, hány, meg hány országban nem voltam még!
Arra a kérdésre pedig, hogy vajon egy szívbetegnek nem ártanak-e az effajta izgalmak, azt feleli: – Nem, sőt! A nyeremény inspirál; arra is, hogy nem szabad feladni, mert lám, milyen szép lehet az élet...

Ferenczi Gizella

Két nappal ezelőtt volt 61 esztendős. Két éves kora

óta él Siófokon. Építész műszaki rajzolóként rokkant-nyugdíjasításáig dolgozott a Kőolajnál, a GOV-nál, majd a Siotournál is.

óta él Siófokon. Építész műszaki rajzolóként rokkant-nyugdíjasításáig dolgozott a Kőolajnál, a GOV-nál, majd a Siotournál is.

-->

Ezek is érdekelhetik