Közélet

2007.01.19. 18:59

Áram nélkül maradtak a viharban

Somogyban az orkán 22 fát tépázott meg, leszakadt egy vasúti felsővezeték; a lánglovagok 28 alkalommal vonultak ki.

Fonai Imre, Harsányi Miklós, Krutek József, Vigmond Erika

Jelentéktelen károk keletkeztek Siófokon és környékén, igaz, a szélvihar sem volt akkora erejű mint a múlt héten pénteken – összegeztek pénteken a siófoki tűzoltók. A siófoki tűzoltók eseménynaplója szerint csütörtökön kora estétől kapták a legtöbb riasztást. Ekkor Balatonföldváron és Kőröshegyen is meggyulladt az avar, de gyorsan eloltották, akár csak a kőröshegyit, itt egy vágási terület lobbant lángra. Balatonszabadiban három nyolcméteres fenyőfát döntött meg a szél annyira, hogy a közeli családi házat veszélyeztette – jó szolgálatot tett ez esetben a motoros fűrész. A siófoki Baross középiskolánál egy tízméteres fenyőfa dőlt a villanyvezetékre. Pénteken további két kidőlt fenyő eltávolítása adott munkát a tűzoltóknak; egyik felsővezetékre, a másik családi házra zuhant. Keszthely és Balatonszentgyörgy közötti szakaszon fél órára lezárták a 76-os utat egy kidőlt fa miatt.

Siófoknál fújt a legerősebben a szél

Fonyódon 64,8-, Kaposváron 68 kilométeres sebességgel fújt a szél. Siófok térségében mérték a legerősebb széllökéseket; 90 kilométert regisztráltak a szakemberek – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

– Kaposváron egy 20 méteres fenyő rádőlt az egyik Lonka-hegyi ház tetejére, az épületben közel 100 ezer forint kár keletkezett – mondta Gróf Róbert hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A viharos erejű szél lesodort néhány cserepet a Pécsi utcai iskola tetejéről, s a 48-as Ifjúság útján is riadalmat keltett a dühöngő szél. Egy 15 méteres faágat szakított le, a Körtönye-bükkben pedig egy 15 méteres fenyőt döntött meg. A kaposvári tűzoltók nyolc riasztást kaptak a vihar miatt reggel hatig.

Vörsön éjjel fél egytől tizenkét órán keresztül várták, hogy visszatérjen az áram. Bár nem volt túl nagy vihar, a fél falu maradt villany nélkül. Farkas László polgármester felháborodottan számolt be arról, hogy reggel nyolc órától hívogatta az áramszolgáltató társaság hibabejelentőjét, de hiába. A településről más sem érte el őket, ezért sorra felé jelezték a bajt. Ugyanis Vörsön számos családnál árammal működő gázkazánnal fűtenek. – Mikor  délután egy óra körül végre sikerült beszélnem egy ügyintézővel, az volt az első reakciója, hogy addig még senki nem szólt a faluból – mondta a polgármester. – Persze, hogy nem szóltak, mert nem tudtak. Végül is húsz percen belül megérkeztek a hibaelhárítók és néhány perc után már újra volt áram. Nagyon bosszantó volt, hogy tizenkét órát kellett várni egy kétperces munkára.

Vasút: feloldották a sebességkorlátozást

A vasúttársaság feloldotta az éjszaka folyamán bevezetett biztonsági sebességkorlátozást. A MÁV Zrt. a Somogyi Hírlappal pénteken közölte: hajnali öt óráig a dunántúli villanymozdonnyal közlekedő vonatok csak 60 kilométeres sebességgel közlekedhettek, ami késéseket okozott.


Marcaliban és térségében nem okozott nagyobb károkat a vihar. Greffer József tűzoltóparancsnok elmondta: Marcali és Boronka között dőlt ki egy telefonoszlop, úgy, hogy végül is a vezetékek megtartották.

Tabon az éjszakai vihar következtében keletkezett áramkimaradásból adódóan gond volt a kábeltévé-szolgáltatásban. Órákon át elsötétültek a képernyők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!