Közélet

2007.01.12. 14:25

Dögkút nincs és mégis van

Dögkút nincs és mégis van... Ahhoz képest, hogy az uniós csatlakozás után fel kellett volna már számolni ezeket, elég nagy a bűz Balatonszabadi határában.

Fónai Imre

[caption id="" align="alignright" width="160"] Olvasónk fényképei a tetemekről
[/caption]Olvasói jelzésre siettek a helyszínre a Sonline.hu munkatársai, hogy megbizonyosodjanak róla: mindez idáig nap, mint nap használják a falu fölé magasodó domb tetején lévő dögkutat. S valóban: orrfacsaró, gyomorfordító a bűz, s a látvány is csak erős idegzetűeknek ajánlott. Fél,- meg egész marhatetemek, disznófejek, birkák, kecskék, állati bőrök belsőségek szanaszét hányva, a dögkút környékén, csak úgy a földön.

Nem sokkal szebb a látvány kevéssel arrébb, kőhajításnyira Balatonszabadi házaitól sem. Illegális szeméttelep húzódik a földes út mentén több száz méter hosszan; nejlonzacskók garmadát repíti, műanyag palackokat görget a szél. A terület kisebb részben a helyi önkormányzaté, javarészt azonban Forrás József magángazdálkodó tulajdona.

– Találtam már levágott disznófejet is zacskóba téve – mondta a tulaj. – Szeretném egyszer elkapni a tettest. Addig nem lesz rend, amíg olyan büntetést nem helyeznek kilátásba az ilyesmiért, ami elrettent az illegális szemétlerakástól.

A települések területén keletkező valamennyi hulladék, így az állati tetemek eltávolítása is a helyi önkormányzat feladata – tájékoztat Lövey László, a megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője. – Ha bejelentést kapunk, jelezzük a jegyzőnek. Bizony, amióta elvileg nem lehetnének dögkutak, több alkalommal találkoztunk eldobált állati tetemekkel. Van persze megoldás. Egyrészt a kistérségi állati hulladék-gyűjtő telepek kialakítása, másrészt minden önkormányzat szerződést köthet az ATEV Zrt.-vel, mely konténert telepít a dögöknek, s bejelentésre el is szállítja. Igaz, ez költséges....

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!