Közélet

2007.01.31. 18:30

Iskolabezárások nem, de összevonások lesznek

Befejeződött Kaposváron az a szakértői vizsgálat, amelyik feltérképezte az oktatási intézmények jelenlegi helyzetét, és fejlesztési elképzeléseiket. Szerdán a városházán ismertették a javaslatokat az intézményvezetőkkel, ahol Stickel Péter kulturális igazgató kiemelte: iskolát nem zárnak be Kaposváron, ám összevonások lesznek.

Márkus Kata

Sipos János vezető szakértő elmondta: öt fő, nagyrészt a városvezetéstől független, központi intézkedés miatt kényszerül Kaposvár arra, hogy átgondolja az oktatással kapcsolatos feladatellátását.  – Tíz éve folyamatosan csökken a gyereklétszám Kaposváron is  –  mondta Sipos János  – , szeptembertől központilag áttérnek a fejkvóta helyett a tanulócsoport finanszírozásra, s ugyancsak szeptembertől emelkedik a tanítók, tanárok kötelező óraszáma. Ezen kívül egyre több vidéki jár be a kaposvári iskolákba, ez 200 milliós plusz kiadást jelent a városnak, s a középfokú oktatásban is túl sok többletfeladatot vállalt a város. Az ésszerűsítésre többféle javaslatot is letett a szakértői csoport.
 
Stickel Péter kulturális igazgató hangsúlyozta: iskolát nem zárunk be Kaposváron, ám összevonások lesznek. Szó esett többek közt a Bartók és a Németh István iskola lehetséges egyesítéséről előbbi helyszínen. Ugyancsak várható a műszaki és a közlekedési szakképző iskola összevonása, utóbbi mostani épületében lesz majd a Térségi Integrált Szakképző Központ.

A tervek szerint a Kinizsi lakótelepi iskola marad a helyén, ám a kereskedelmi iskola néhány osztálya oda jár majd. A Nevelési Tanácsadó a Petőfi utcai épületéből a Bárczi iskolába költözik. Ezek egyelőre ésszerűsítési javaslatok, dönteni a városi képviselőtestület fog februárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!