Közélet

2007.01.29. 18:42

Kiselőadástól a fotókiállításig

Egy kiselőadással kezdődött. Ferincz Árpád gimnazistaként egy tanulmányi versenyre készülődött, amikor rádöbbent, nem ártana némi illusztráció a szépen megfogalmazott irományhoz.

Vas András

– Sok képet sikerült kölcsön kérnem – meséli Ferincz Árpád, aki halfaunisztikával foglalkozik a Nagyberekben, emellett biológia szakos egyetemista, s a jövő héten nyílik első természetfotó-kiállítása. – A többit pedig magam örökítettem meg. Persze nem kell nagy durranásra gondolni: mivel nem is emlékszem, mi volt a téma, vélhetően nem remekművekről volt szó.

Lehet, hogy a minőség ekkor még hagyott némi kívánnivalót maga után, ám maga a fotózás belopta magát az ifjú természetőrült szívébe. Olyannyira, hogy nem sokkal később már saját örömére indult a határba kattintgatni.

– Azt hiszem, egy szarvast kaptam lencsevégre, persze csak messziről, azaz ez a kép is hamar feledésbe merült – folytatja Ferincz Árpád. – Azóta szerencsére sokat fejlődtem, bár egyértelmű, a fotózás számomra még ma is csak hobbi, kellemes időtöltés.

Ami azonban kiválóan összeillik a munkájával, hiszen idejének nagy részét amúgy is a természetben tölti. A fotómasina pedig mindig ott lapul a hátizsákban, azaz bármikor képes „átvedleni” természetfotóssá.
– Bizonyos szempontból nem is testesítem meg az ideális természetfotóst – teszi hozzá –, hiszen nem ülök ki lesre, s nem egy témát hajszolok egy alkalommal, hanem bármire nyitott vagyok. Természetesen előfordulhat, hogy így lemaradok valamiről, hiszen éppen mással foglalkozom, ám ugyanekkora eséllyel bele is botolhatok a nagy témába. Ráadásul elsősorban a magam kedvére fotózom, persze ettől még remek érzés megmutatni a nagyközönségnek, mire vagyok képes, s mit kellene megőrizni a természetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!