Közélet

2007.01.13. 08:36

Kolber: Taszárt nem adom másnak

Kolber Istvánt a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkárának nevezték ki. A korábban regionális fejlesztésekért felelős miniszter, a II. Gyurcsány-kormány taszári megbízottja pénteken tett esküt.

Márkus Kata

[caption id="" align="alignright" width="268"] Kolber szerint a balatoni turizmus zászlóshajó-program
[/caption]– Mely területekért felel az új posztján?
– Az Új Magyarország Terv, amelyik az uniós források felhasználását tervezte meg, 15 programra oszlik. Ebből a 15-ből hét regionális. Ezekért vagyok felelős. A fejlesztéspolitikai irányítótestület egyébként már a második Gyurcsány-kormány megalakulását követően fölállt, nyár óta dolgozunk. Tagjai Magyar Bálint, Németh Imre, Baja Ferenc, Burány Sándor és jómagam. A testület feladata az uniós pénzek felhasználásának folyamatos szakmai felügyelete, annak érdekében, hogy hatékonyan, jó célokra és gyorsan tudjuk elkölteni azokat. Fontos azonban tudni, hogy van egy változás a regionalizmusban: valamennyi régiónak van már önálló programja. Eddig sokszor beszéltünk már arról, hogy a kormány adjon le feladatokat helyi szintre. Ez tehát nem más, mint ennek a célnak a megvalósulása az egyik legfontosabb területen. Hiszen a pénz és a fejlesztés az, ami leginkább össze tudja kapcsolni a régión belülieket.

– A régiókon belüli osztozkodás közbeni egymással hadakozás mennyire lesz gátja a fejlesztéseknek?
– Csodálkoznék, ha az egyezkedések nem konfliktusokkal zajlanának le. A szakemberek, a politikusok településeket, megyéket képviselnek. Kutya kötelességük tehát ezeknek az érdekeit szem előtt tartani és érveiket ütköztetni az összes többivel. Ám biztos vagyok abban, hogy egy idő után már nem a megyék mentén törnek majd meg ezek az érdekek.

– Élvez-e előnyt a megye új somogyi államtitkára révén az uniós pénzek elosztásakor?
– Korábban is volt ebből előnye Somogynak amikor többen voltunk kormányzati pozícióban. Persze egy miniszternek, államtitkárnak országos felelősséget kell viselni, de mégis- csak kötődik egy megyéhez, régióhoz, s az együttműködés és az információ sokszor pénzt is jelent. Mint országgyűlési képviselő kötelességemnek érzem a kaposvári és környékbeli embereknek az érdekeit is figyelemmel kísérni. Jobban ismerem a dél-dunántúli emberek búját baját, mint másokét, tehát biztosan lesz ebből előnye Somogynak. Ám az eddig elért eredmények is jelentősek számomra, közülük az egyik legfontosabb a 67-es út. Mindig örömmel jövök a már elkészült szakaszon, mert valahogy a magaménak is érzem. A balatoni turizmus pedig egy zászlóshajó-program. A Balaton ugyanis nem csupán turizmus-, hanem infrastruktúra-, gazdaságfejlesztés és még sok minden. Ezért különböző operatív programokból kell a pénzt összeszedni a Balaton felvirágoztatásához, amelyeknek nyilván- valóan kapcsolódniuk kell egymáshoz. Különösen fontos ugyanakkor az elmaradott, hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása. Ez jelenti az Új Magyarország Tervnek az egyik végét, a másikat pedig a pólus- programok. Utóbbi a nagyvárosoknak az innovációhoz kötődését erősíti.

– Az új feladat mellett megmarad a másik nagy falat, a taszári reptér hasznosítása is?
– Taszárt nem is adnám másnak. Miniszterelnök Úr külön megbízott ezzel a feladattal, ennél szebbet nem is kaphattam volna. Hiszen még 95-ben közgyűlési elnökként kezdeményeztem a kettős hasznosítást. A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, most a feladatunk a reptér katonai jellegének a megszüntetése és a kincstári vagyon körébe vonása. Ez egy hosszadalmas és drága jogi folyamat, ám így tudjuk fölkészíteni az ingatlant arra, hogy piacra vihessük. A befektetői érdeklődés egyébként változatlanul nagy Taszárral kapcsolatban, s úgy tűnik, tavaszszal el tudjuk indítani a pályázatokat. Addig pedig segíteni kell a pályázók felkészítését, hogy olyan programot tegyenek le az asztalra, amelyek nem csupán a repülés újraindítását, hanem azoknak a gazdasági tevékenységeknek a beindítását is tartalmazzák, amelyek munkahelyeket teremtenek.

– Az a hír járja, hogy a kaposvári színház felújítására nem lesz pénz. Pedig már három-milliárdra volna szükség.
– Az unió önmagában a kultúrát nem támogatja, ellenben az oktatáshoz, a tudáshoz, a turizmushoz kapcsolódó kulturális létesítmények támogathatók. Ezért korábban már jeleztem Kaposvár vezetésének, hogy a színház felújítását így kell felépíteni. Erre a lehetőséget leginkább a pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt adja, amihez Kaposvárnak feltétlenül kapcsolódnia kell. A színház fejlesztésére tehát van lehetőség, a város készítse elő a projektet.

– Uniós támogatás híján, ha esetleg nem lesz sikeres a pályázat, van esély a felújításra?
– Úgy gondolom, sikerrel kell járnia a pályázatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!