Közélet

2007.01.11. 09:01

Kométa: húsba vágó bomba üzlet előtt

– Húsbavágó kérdés számunkra az export – mondta Hollósy Tibor, a Kométa Zrt. ügyvezető igazgatója. – Árbevételünk közel fele a kivitelből származott, ezért hallatlanul nagy jelentősége van a dél-koreai és a tajvani döntésnek.

Harsányi Miklós

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a 15 magyarországi top-húsipari vállalatból csak négy, köztük a Kométa exportálhat ettől az évtől húst a koreai-félszigetre.

– Lépést akarunk tartani a meghatározó európai élelmiszeripari vállalatokkal, így a Magyarországtól sok ezer kilométerre fekvő régió feliratkozott a kiemelt célterületek listájára. Az évi 3000-3500 tonna áruért átszámítva 1,5-2 milliárd forintot kapunk – vont mérleget az ügyvezető.

Kaposváron a jól bevált recept alapján dolgoznak: kiváló minőségű alapanyagból száznál több féle terméket dobnak a piacra. Amúgy időközben azt is kiderítették, hogy a távol-keleten valóságos kultusza van a magyar sertésnek. Nyílt titok, hogy előbb-utóbb újabb termékcsaláddal rukkolnak elő a kométások.

Ahhoz persze, hogy a növekvő megrendelést győzzék, a kaposvári vágóhídon a tavalyi 364 ezer darab helyett az idén 440 ezer sertést dolgoznak fel. Az elmúlt években 1,5 milliárdot költöttek fejlesztésre. A technológia korszerűsítésével egyidőben komoly energiát fordítottak az új piac becserkészésére.

Tengerjáróban a somogyi hús

– Ez a szállítmány rövidesen egy hatalmas tengerjáró gyomrába kerül – bökött egy jókora adag húsra Tóth László, a csontozórészleg vezetője. – A hajóút egy hónapig tart. A mínusz 20 celsius fokra lehűtött terméket a kirakodás és a vizsgálatok után talán egy szöuli hipermarketben árulják.


Tény: az utóbbi időben sokat ígérő megrendeléseket kaparintottak meg. Hollósy Tibor azt mondta: 2007-ben egy nagy cél lebeg a szemük előtt. Piaci részesedésüket akarják növelni; tavaly az országos vállalat listán a 3. helyre lőtték be magukat. Idén a dobogó második fokára szeretné feltornázni magát a Kométa. Az ügyvezető rámutatott: a régió számíthat a vállalatra, ugyanakkor cégük is a térség bizalmára épít. A gazdasági partnereken túl együttműködnek az önkormányzatokkal, a hatóságokkal, s a Kaposvári Egyetemmel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!