Közélet

2007.01.03. 08:08

Még mindig várat magára a hideg

A meteorológus szerint egyáltalán nem szokatlan a mostanihoz hasonlóan enyhe idő. 1901 óta 21-szer volt melegebb az átlaghőmérséklet decemberben, mint a tavalyi évben.

Márkus Kata

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem szokatlan a mostanihoz hasonló enyhe december
[/caption]A meteorológus szerint egyáltalán nem szokatlan a mostanihoz hasonlóan enyhe idő. 1901 óta 21-szer volt melegebb az átlaghőmérséklet decemberben, mint a tavalyi évben.

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedekben négyből egy télen a mostanihoz hasonló enyhe december volt a jellemző – mondta Bötkös Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-dunántúli Regionális Központjának meteorológusa. – Az utóbbi két évtizedben a 1985-ös, a 1989-es, a 1993-as és a 2000-es év decembere volt az átlagnál enyhébb. A legmelegebbet, 18,6 fokot 1989 decemberében mértük. 2006 utolsó hónapjában 16,9 fok volt a maximum hőmérséklet, a havi átlag pedig 2,7 fok.

Szombatig melegedés

Ma még csapadék nem lesz, s 4-6 fok várható. Csütörtökön és pénteken felhős idő várható kisebb esővel, közben folyamatosan enyhül az idő. Szombaton aztán felszakadozik a felhőzet, s már 2-8 fok várható. A közlekedőknek jó hír, hogy tartós köd nem lesz. A szél azonban időnként megélénkül.


Bár a világ vezető klímaszakértői szerint 2007 lesz az eddigi legmelegebb év soha nem tapasztalt forrósággal, a meteorológus óvatosságra int.

– Csupán két-három napra lehet 80-90 százalékos biztonsággal megmondani, hogy milyen időre számíthatunk – mondta Bötkös Tamás. – A tíz napos előrejelzés már 70 százalékos valószínűséggel válik csupán be, így tehát hosszútávú jóslásokba semmiképpen sem érdemes bocsátkozni. A várható időjárás alakulását pedig legföljebb egy hónapra tudjuk előre látni. Amennyiben azonban a tendenciákat tekintjük – tette hozzá a meteorológus –, elképzelhető kisebb mértékű átlaghőmérséklet emelkedés, ám ez csupán néhány tized fokot jelent hazánkban. A Kárpát-medence miatt ugyanis viszonylag sokat van hideg és meleg egyaránt a térségben.

Elfogy a sarki jég

A Colorado Egyetem kutatócsoportja szerint a globális felmelegedés eredményeként 2040-ig teljesen elolvad az északi-sarki jég. A következő húsz évben az eddiginél négyszer gyorsabban csökken majd nyaranta. A jégtakaró csökkenése nem csupán földrajzi kérdés, az olvadás hat a tengeri és szárazföldi élővilágra, az időjárásra, a hajózásra, és a nemzetek biztonságpolitikájára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!