Közélet

2007.01.05. 14:54

Nem eladók a diákjaink!

Válaszútra került sok vidéki kisiskola: buszra ülteti a hetedikeseit és nyolcadikosait, vagy elveszít milliós, de legalábbis több százezres állami támogatást.

Nagy László

A vidéki iskolák legtöbbje az elmúlt egy-két évben nagyobb intézmények tagiskolájává vált, ez jelentette számukra az egyedüli menekülési útvonalat. Az így megszerzett állami többletpénzzel néhányan egyenesen a megszűnéstől menekültek meg. Idén azonban a tagintézményi normatívát – gyerekenként 60 ezer forintot – csak azok az iskolák kaphatják meg, ahol nincs hetedik-nyolcadik osztály.

– 25-26 gyerekünket kellene már holnap buszra ültetnünk és Barcsra utaztatnunk, ellenkező esetben 2,5 millió forinttal kevesebb lesz az iskola állami támogatása. A szándékot még értjük, de a megvalósítás módja elfogadhatatlan, ráadásul egy másik törvénnyel – az oktatásival – ellentétes – mondta Kozma László vízvári polgármester.
 – A testületünk ezért úgy döntött: nem eladók a gyerekeink. A településre eső hiányt inkább kigazdálkodjuk, de tanév közben semmin sem változtatunk.

 Szulok is barcsi iskolához sorolt; itt 21 fiatalnak kellene buszra szállnia. – Nekünk jó itt, eszünkbe sem jutna másik iskolába menni – mondja a szuloki Guth Alexandra és Nikolaus Katalin. A fél osztálynyi hetedikes véleménye egybehangzó és sommás: az sem volt normális, aki ezt a jövés-menést kitalálta. 

– Nem csak a fejében, hanem a szívében is problémák lehetnek annak, aki ezt kitervelte – mondja Pfeiffer Mátyásné szuloki igazgató. – Azt próbálják elhitetni velünk, hogy a gyerekeknek jobb lesz egy városi iskolában. Ugyan mitől jobb egy harminc fős osztályba járni, buszozni minden nap? Egy lényeges dologról sosem beszélnek azok, akik a vidéki és városi iskolákat összehasonlítják: a gyerekek jólneveltségéről. A falusi gyerek ártatlanabb, a légkör itt emberségesebb, mint a városban. Nálunk nem lógnak a gyerekek, kevesebb köztük a konfliktus. Ha beülök egy színházi előadásra, meg tudom mondani a gyerekek viselkedéséből, hogy melyik osztály honnan érkezett.

A nagy iskolák fogadókészek

– Barcs iskoláiban van hely minden újonnan érkező diáknak – jelentette ki Feigli Ferenc polgármester. Ha egy falu úgy dönt, hogy nem tartja fenn tovább ezeket az évfolyamokat, a szülő pedig Barcsra hozná a gyerekét, itt szívesen fogadják az iskoláinkban.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!