Közélet

2007.01.12. 11:18

Veszélyben a sastojások

Megéledt a nemzeti park; az enyhe időben sok helyütt virágozni kezdtek a védett növények a Dráva mentén, s költéshez készül több madár.

Nagy László

A tavaszias tél azonban veszélybe sodorja a nagytestű madarak költését. A jó érzésű erdőgazdálkodók is vakarják a fejüket, hiszen az éledő vegetáció az ő munkájukat nehezíti meg leginkább.

– Megindult a vegetáció, nyílik a hóvirág és a szártalan kankalin – mindkettő uniós védelem alá tartozik – , a korán fészkelő madaraink pedig – rétisas, holló – ebben az időben hozzákezdenek a tojásrakáshoz – mondta Fenyősi László, a Duna-Dráva Nemzeti Park osztályvezetője. – Az enyhe idő önmagában még nem gond. Akkor válik azzá, ha még eltart egy darabig, majd pedig megérkezik egy kemény hideg. Ez jókora károkat okozhat a természetvédelmi területeken. Ha ezt az időt tartós eső, vagy hideg követi, akkor veszélybe kerül a madaraink költése. S mivel a nagytestű madaraknál nincs pótköltés, mint a kisebbeknél, ezzel az idei fészekrakásuk meghiúsul. A legnehezebb helyzetbe a gazdálkodók kerültek, hiszen minden évben arra kérjük őket, hogy a fahasználati munkákat a vegetációs időszakon kívül, azaz januárban, februárban végezzék. Mivel azonban a vegetáció megindult, ezért az erdőben dolgozók óhatatlanul károkat okoznak a növényzetben.

100 védett növény, 300 védett állatfaj

A Nemzeti Park Dráva menti területén közel 150 növénytársulás és több mint 100 védett növényfajt ismernek. Közülük hét különösen értékes, mivel ezek Magyarországon másutt nem élnek. A változatos élőhelyeken a felmérések során eddig közel 4500 állatfaj került elő, a védett állatfajok száma meghaladja a 300-at és mintegy 40 állatfajt hazánkban itt találtak meg először. A vidék jelentős madártani értéke a fokozottan védett réti sas, fekete gólya és barna kánya.

Ezek is érdekelhetik