Közélet

2007.02.08. 10:22

A Balatonért ütik a vasat

A negyvennégy tóparti önkormányzat már komoly lobbierő – véli Balázs Árpád siófoki polgármester, a Balatoni Szövetség új elnöke.

Fónai Imre

– Másodszor választották meg, hiszen 1994 és 1998 között már elnökölt a szervezetben.
– Valóban érdekes helyzet, hiszen a több mint százéves szövetség fennállása során még nem fordult elő, hogy valakit újraválasztottak volna az elnöki tisztségben.

– Újjáalakulása óta gyakran hallatja hangját a szövetség egy-egy fontos balatoni témában, de vajon képes-e többet tenni a puszta figyelemfelhívásnál?
– Az érdekérvényesítés, a közös balatoni akarat hangoztatása nagyon fontos feladat. Amikor a 2007 és 2013 közötti időszakra érvényes regionális operatív programok készültek, nyilvánvalóvá vált, hogy a Balatont méltánytalanul háttérbe kívánják szorítani. A szövetség dolga az volt, hogy erre minden lehetséges fórumon felhívja a figyelmet, fellépjen ellene. Meg is lett az eredménye. A számos javaslatot a Balaton Fejlesztési Tanács egységesítette, majd mindenki felsorakozott ezek mögé, és így sikerült a módo-sítások javarészét mégiscsak „belobbizni” a régiók programjába. Azóta már újabb eredményről is beszámolhatok. A regionális fejlesztési tanácsok döntéshozói közé ugyan alig került balatoni személy, kezdeményezésünkre azonban a dél-dunántúli szervezet tanácskozási joggal meghívja üléseire a Balatoni Szövetség jelöltjét. Elértük a célunkat, hiszen azt akartuk, hogy legyen rálátásunk a döntésekre és az előkészületekre, valamint kapjunk hozzászólási jogot.

– Az elődök a Balaton-kultusz ápolását tekintették egyik feladatuknak. Ma ez hogyan áll?
– Akad még teendő bőven. Azt mindenki hangoztatja hogy a Balaton nemzeti kincs, csak nem így kezeljük. A Balaton sokáig egyenlő volt az alacsony színvonalú turisztikai szolgáltatásokkal. Szerencsére azonban sokat javult a helyzet ezen a téren az utóbbi időben. Mi, akik a tóparton élünk, már tudjuk, s remélhetően hamarosan ez megy át a köztudatba is. Azt már száz éve felismerték, hogy vonzereje van a tónak, ki is adták a jelszót: mindenki számá-ra lehetővé kell tenni, hogy el-jöhessen ide. A szövetség akkor a gazdákkal közösen országos gazdaköri találkozókat szervezett. Most éppen e hagyomány felélesztésén fáradozunk. A Balaton rangos rendezvények helyszíne kell, hogy legyen.

Árnyas utakat, szaporább gőzhajójáratot

Az 1904-ben alakult Balatoni Szövetség fontosnak tartotta a tó partján körbefutó, jó és árnyas utak kiépítését, a vasúti és gőzhajózási menetek szaporítását, az új építkezésekre adómentesség kieszközlését, valamint közös fürdőreklámok készítését. Többek között azonnal fásítási programba kezdtek és szorgalmazták a Balaton földrajzának és állatvilágának megismertetését az ifjúsággal.

A második világháború után szünetelt a szervezet tevékenysége, 1991-ben alakult újjá Keszthelyen.


– Tizenéves turisták adóztatása, a hajózás és a halászat privatizációja – a szövetség által is napirenden tartott témák. Hogyan állnak ezek, mit kívánnak tenni?
– Azt az álláspontot képviseljük, hogy a helyi önkormányza-tok jogköre szélesedjen, dönthessék például el, hogy kiket kívánnak megadóztatni és kiket nem. Siófokon a 14-18 év közötti turistákra is kivetnénk a napi idegenforgalmi adót. A hajózás ügyében a közeljövőben tárgyalok az állami privatizációs szervezet vezetőivel. A mi szándékunk egyértelmű; ingyen szeretnénk a még állami kézben lévő 49 százalékhoz jutni. A halászattal is hasonló a helyzet, de az előbbi a sürgetőbb, jobban résen kell lennünk, ütnünk a vasat, hiszen például a jól jövedelmező vitorláskikötői üzletágra nyilván mások is szívesen lecsapnának.

A második világháború után szünetelt a szervezet tevékenysége, 1991-ben alakult újjá Keszthelyen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!