Közélet

2007.02.23. 09:10

A boncteremig nem jutottak el

Mi a közös a boncmesterben, a szociális gondozóban, a fodrászban és a műköröm épitőben ? – kérdezhetnénk a hasonló viccek mintájára. Ám biztos, hogy jónéhányan nem kacagnának a poénon. Leginkább azok, akiknek 200 ezer forintja bánja, hogy nem gyanakodtak.

Varga Andrea

Egy somogyi nő és társai felnőttképzést hirdettek Nagykanizsán, ám a vizsgákig senki nem jutott el.

– Több gazdasági társaság, vállalkozás nevében szervezték a szaktanfolyamokat, amelyek indításakor OKJ számmal ellátott szakmákra vonatkozó képesítést ígértek. A szakvizsga helyét Somogy megyében hirdették meg, ami azonban elmaradt. OKJ vizsgáról a meghirdetett helyen nem is tudtak – tájékoztatott Csizmazia Péter, a nagykanizsai rendőrkapitányság sajtóreferense.

Kurucz János a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője elmondta: a felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozások ellenőrzésére a kamarának nincs jogosítványa. A tanfolyam illetve a vizsga szervezője sok esetben más. S a hasonló átverés megelőzésre jó tanáccsal is szolgált: az a legjobban védett tanfolyami jelentkező, aki tájékozott. A munkaügyi központhoz lehet fordulni, hogy a cég rendelkezik-e a nyilvántartásba vétellel, illetve volt-e már rájuk panasz.

Belehalt a beavatkozásba

Sopronban néhány éve egy boncmester – állítása szerint véletlenül – hasba szúrta élettársát 19 centi pengehosszúságú bonckésével. Azon vesztek össze, hogy melyikük szeletelje fel a szalontüdőhöz szükséges belsőségeket. A férfi tűvel és házicérnával összevarrta a sebet, de az élettársa belehalt a sérülésbe.


Hátborzongatóan hangzik a boncmesteri képzés, de ez is egy szakma. Feladat: „Kórházak, patológiai osztályain és az igazságügyi orvostan területén működő bonctermekben a tetemek boncolása, rekonstruálása, szállítása, kórszövettani vizsgálatra érkező anyagok rögzítése, tárolása orvosi felügyelet mellett.” Pszichésen rendkívül megterhelő lehet, s nem csekély szakmai felkészültséget igényel, úgyhogy szinte folyamatos az igény a képzésre. A csalók ezt valószínűleg jól tudták. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy milyen kevés feltétele van a jelentkezésnek: minimum 18 éves életkor és általános iskolai végzettség. Szakmai előképzettség nem szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!