Közélet

2007.02.18. 15:58

A külföldi tőke hozhat áttörést a régióban

Az Európai Unióban 254-, míg Magyarországon hét tervezési-statisztikai régió található. A térségek óriási csatát vívnak a gazdaság fejlesztéséért, ám a Dél-Dunántúlnak nem sikerült igazán felzárkóznia a fejlettebb régiókhoz – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tanulmányából.

Harsányi Miklós

Az EU 25 tíz legalacsonyabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező térsége közül 2003-ban három magyar volt: az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld és a Dél-Alföld triónál alig volt jobb helyzetben a Somogy, Baranya és Tolna alkotta térség.

A rossz közlekedési viszonyok, az erőteljes elszigetelődés miatt korábban sem tódultak a külföldi befektetők régiónkba. A KSH-nál elmondták: a Dél-Dunántúlon bejegyzett 1288 külföldi érdekeltségű vállalkozás alig öt százalékát tette ki az országosnak, az 1743 milliárd forint külföldi saját tőke a hazai mutató alig 1,5 százalékát adta. A fejlesztéseknél is nagy elmaradás figyelhető meg: 2001-től 2005-ig 1163,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. Ez évente átlag 233 milliárd forint fejlesztésnek felelt meg, vagyis a hét régió közül a legkisebb összeget nálunk használták fel.

Horváth József, a KSH pécsi igazgatóságának igazgatója kérdésünkre elmondta: jól képzett munkaerő, a húzóágazatok letelepítése és a külföldi tőke idecsábítása hozhat áttörést a régió életében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!