Közélet

2007.02.10. 08:06

A próféta küldte őket Magyarországra

Egyszerű sötét öltönyben és nyakkendőben, fehér ingben, s láthatóan megilletődötten üldögélt a négy fiatal férfi csütörtök este a kaposvári MTESZ székházban, ahová a polgári casino vendégeiként érkeztek.

Vas András

A négy Elder, Walker, Durham, Park és Kessler a mormon egyház, avagy hivatalos nevén az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának képviselőjeként vallásukról meséltek az érdeklődőknek.
– Nem vagyunk rokonok, az Elder misszionáriust jelent – kezdte Kessler, aki Idahóból érkezett Kaposvárra. – Egyházunkban a 19 éves fiúk jelentkezhetnek missziós szolgálatra, s mi is így tettünk.
Hogy aztán prófétájuk akaratából a négy fiatal Magyarország felé vegye az irányt. Korábban semmit sem tudtak hazánkról, az internetről gyűjtötték össze a tudnivalókat, s részt vettek egy két és fél hónapos gyorstalpaló nyelvtanfolyamon, hogy kommunikálni tudjanak a helyiekkel. A felkészítés kiválóan sikerült, hiszen a mindössze négy hónapja itt élő, szintén idahói Walker is akcentussal, de folyékonyan beszél, sőt olvas magyarul!

– Körülbelül száz mormon misszionárius él Magyarországon, közöttük tizenhat lány – folytatta Kessler. – Munkánkért nem kapunk fizetést, abból élünk, amit korábban otthon összespóroltunk.
A nyelv minél tökéletesebb elsajátítása miatt maguk között is magyarul beszélgető fiatalok célja, hogy minél több kaposvárival megismertessék egyházuk legalapvetőbb tanait. Ezek közül a legfontosabb, hogy Isten a születés előtt tervet készít mindenkinek, s aki aszerint él, bizonyosan boldog lesz. Az élet nehézségeinek leküzdéséhez az ember mindig számíthat isten, s nem mellékesen a família segítségére: éppen ezért a mormonoknál kiemelt szerep jut a családnak.

Nem véletlen, hogy a Joseph Smith által 1830-ban megalapított vallás – az amúgy írástudatlan próféta 1827-ben reformegyiptomi nyelvből egy varázsszemüveg segítségével fordította le és mondta tollba három társának a bibliával egyenértékű Mormonok könyvét – a mai napig engedélyezné a többnejűséget, mely csak azért nem érvényes 1890 óta, mert nem kívánnak szembemenni az állami törvényekkel – ennek ellenére az illegális többnejűséget a becslések szerint úgy ötvenezren máig gyakorolják Utahban.

Magyarországon körülbelül négyezer mormon él, a négy fiatal megérkezéséig Kaposváron nem létezett felekezet, ám azóta a Bajcsy-Zsilinszky utcában már kialakítottak egy kis imatermet. Ahol minden vasárnap délután felcsendül a békéről, szeretetről szóló ének: „Áldott lesz a nap, amikor a mezőn az oroszlán és a bárány békét köt...”

Krisztus előtt elvándorolt zsidók hitét őrzik a mormonok

Utah állam lakosságának 70 százaléka ma is a mormon, akik szerint az államnévadó indiánok a zsidó József törzséből származó, Krisztus előtt 590-ben Amerikába hajózó Lehi leszármazottai, akik közül a lamaniták hitetlenségükért járó büntetésül rézbarna arcbőrt kaptak, míg az erényes, fehér nefitákat Jézus Krisztus meglátogatta és megismertesse őket az evangéliummal. Idővel azonban a lamaniták kiirtották a nefitákat. Csak keveseknek sikerült a elmenekülniük: köztük volt Mormon próféta és fia, Moroni, aki könyvszerűen összekötött lapokra írva helyezte el a szent könyvet a Cumorah dombon, ahol később a vallásalapító Joe Smith megtalálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!