Közélet

2007.02.17. 10:57

A rablók is jó ékszerészek

Több kiló ékszert mentettek meg az elmúlt napokban a kaposvári rendőrök. A zsaruk szerdán fülelték le azt a 39 éves büntetett előéletű férfit, aki hat lakásbetörést ismert el és így, több mint egy kiló aranyat adhattak vissza jogos tulajdonosának.

SONLINE

Nem ez volt az egyetlen csillogó ügyük a héten a megyeszékhely egyenruhásainak. Egy talpraesett kereskedő segítségével egy ékszerrablást is sikerült megakadályozniuk.

A bűncselekmények közül minden évben betörésből és lopásból van a legtöbb. A tolvajok pedig ha csak tehetik, ékszert visznek magukkal.
Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta: az arany és a drágakövek pont olyanok, mint a pénz. Már az a betörő is jól jár velük, amelyiknek nincs érzéke az értékesítéshez. Törtarany áron is megéri eladni – grammonként kétezer forintért – persze legtöbben nem ezt teszik. Aki ügyes és el akar tűnni, már a betörés után néhány órával egy nagyobb városba indul. Legtöbbször budapesti orgazdáknál köt ki a zsákmány, aminek szinte lehetetlen a nyomára bukkanni. Ezúttal az segítette a nyomozók munkáját, hogy helyben adtak túl az értékeken. Ez azonban szerencse. Aki komolyabb ékszert, festményt tart otthon jobban teszi, ha nem ebben bízik hanem maga vigyáz rá. Egy egyszerűbb széf, riasztó, vagy egy jobb zár komoly értékeket menthet meg és az is, ha fotós nyilvántartás van otthon a jobb darabokról.

Meglopott olvasónk lakásában az év elején jártak a besurranó tolvajok. Az eset pikantériája, és az elkövető bátorságára utal, hogy a családfő abban a szobában aludt a tévé előtt, ahol az ékszereit tartotta. Az ajtó persze nyitva, az értékek látható, elérhető helyen. No, de az ember a saját lakásában biztonságban érzi magát, fel sem merül, hogy meglophatják. A tolvaj pillanatok alatt összeszedte a gyűrűket, majd ahogy jött távozott. Másnap reggel vették észre a lopást. Következett a procedúra: feljelentés, helyszínelés, nyomkeresés, tárgyazonosításra alkalmas fotók előszedése. És egy jótanács a zsaruktól, nem ártana, ha végig járná a zálogházakat, ékszerészeket. Hátha.

Az ékszerboltokban, zálogházakban vérmérsékletük szerint álltak a dologhoz az eladók. A megyeszékhely legnagyobb zálogházában kézségesen meghallgatták, felírták, milyen ékszerek tűntek el, megígérték, szólnak, ha ilyesmivel jön valaki. Egy kisebb átvevőben is segítséget ígértek. A harmadikból úgy dobták ki, mintha ő lenne a bűnöző. Vidéki üzletekben is hasonló tapasztalatokat szerzett. Azóta eltelt néhány hét és az ékszerek mellett a remény is kezd elveszni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!