Közélet

2007.02.11. 18:17

Bőkezűbb mecénások

Az adóbevallások időszakában nincs olyan reklám, társadalmi célú hirdetés, ahol civil szervezetek, alapítványok ne kérnék az adónk egy százalékát. Somogyban tavaly kevesen hallották meg a kérő szót, mégis nőtt a kedvezményezettek száma és kiutalt összeg nagysága is.

F. Szarka Ágnes

A személyi jövedelem adóról szóló törvény szerint minden adózónak lehetősége van arra, hogy a kedvezményekkel csökkentett, befizetett adójának kétszer egy százalékáról rendelkezzen és azt egy-egy civil szervezet vagy egyház javára felajánlja.

Somogyban a személyi jövedelemadót bevallóknak mindössze huszonöt százaléka, mintegy 33 ezer adózó ajánlotta fel adója egy százalékát: civil szervezetet 32 ezer adózó támogatott, az egyházakat húszezer. Mégis elmondható, hogy az előző évekhez képest a kedvezményezettek száma és a kiutalt összeg nagysága is nőtt. Összesen 668 civil szervezet, illetve egyház 104,5 millió forintot kapott.

 Az adakozásra jó lehetőség az alapítvány. Somogyban a legnagyobbat Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója magánvagyonából egymilliárd forint alaptőkével  hozta létre, a jászárokszállási és a Nagybajom körzetében élő hátrányos helyzetű, tehetséges diákok támogatására. Megtudtuk: a pénzügyi segítség az általános iskolás kortól az egyetem elvégzéséig tart és a kis városhoz közeli hét településen – Jákóban, Csökölyben, Kaposfőn, Mesztegnyőn, Böhönyén és Pálmajorban – is segíti a fiatalokat.

A kaposvári Napsugár Gyógypedagógiai  Tanácsadó és Fejlesztési Központnak is nagy szüksége van a működéshez az adományokra. A vasárnap tíz éves intézményt, az ünnepi rendezvény sztárvendége, Kulka János is támogatja. Mint tiszteletbeli kaposvári, a Csiky Gergely Színház egykori tagja azt mondta: A felkérést egyrész Kaposvár miatt vállaltam, másrészt mert szerencsés voltam egész életemben, és a pályám során sok pénzt kerestem. Most már ebből vissza kell forgatni olyan helyekre, ahol igazán szükség van rá. Egy közszereplőnek kötelessége az ismertségét nemcsak a saját, hanem mások hasznára is fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!