Közélet

2007.02.22. 08:11

Gyapjas orrszarvúk között tanulnak Vízváron

Jelentős mennyiségű őslénycsont került elő a Drávából Vízvárnál; a mamutok, gyapjas orrszarvúk, ős szarvasok maradványait a gyerekek és tanáraik gyűjtötték össze, és most a helyi iskola szekrényeiben őrzik.

Nagy László

– A legtöbb a kavicsbányákból, mederkotrás során került elő, de fürdés közben is bukkantak már a gyerekeink őslénycsontra – mondta Mózes József tanár. – Elhunyt kollégánk, Kiss Vladimir indította el a gyűjtést. Azóta már a környékbeliek is ide hozzák, amire ráakadnak.

– A drávai ősállat csontok legtöbbje az utolsó európai jégkorszakból származhat, a legfiatalabb is 15 ezer éves. Lehet azonban köztük százezernél is idősebb – mondta  Rózsás Márton barcsi múzeumvezető. – Az ős-Dráva sekélyebb és szélesebb volt a jelenleginél, rengeteg állat pusztult el a mocsarában. Ma az erős sodrású folyó az agyagrétegből ezeket a csontokat kimossa. A somogyi folyószakasz leggazdagabb lelőhelyei a barcsi, bélavári és vízvári tőzeg és kavicsbányák. Ezek a leletek elvileg az állam tulajdonát képezik, azonban gondban lennénk, ha mindenki behozná a múzeumba a talált őslénycsontokat. Sem megfelelő szakemberünk, sem helyünk nincs ugyanis a tárolásukra. Az ép csontok értékesek, azonban a sérült leleteknek a muzeális értékük nem igazán nagy. A csontok legtöbbje mamut, gyapjas orrszarvú, ős-szarvas maradványa. Az eddig előkerült legértékesebb lelet ebben a térségben egy épen maradt ős-szarvas agancsa. Azt még a nyolcvanas években találták.

Tülökcsontba botlottak

Őslénycsontok gazdag lelőhelye a Dráva medre, kis kutatással bárki találhat magának néhány tízezer éves csontdarabot. Egy barcsi család évekkel ezelőtt fürdés közben botlott hatalmas combcsontba. A nyolcvan centis csontot kiemelve tovább keresgéltek a meder alján, és egy tülökcsontra is ráakadtak. A méreteik alapján nem volt kétséges, hogy őslények maradványaira bukkantak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!