Közélet

2007.02.19. 09:41

Gyerekálom: siker, pénz, csillogás

Nyolc éve indult egy felmérés–sorozat a Kaposvári Egyetem pedagógiai karán Tóth Istvánné adjunktus vezetésével. A pedagógusok és hallgatók 8–14 éves gyerekekkel beszélgettek különböző témakörökben elvárások, prekoncepció, mindenféle megkötés nélkül.

Vas András

A felmérés-sorozat negyedik része, mely a gyerekek iskolával és a tanárokkal kapcsolatos viszonyát vizsgálta, decemberben zárult le.

– Gondolom, a konklúzió egyszerű: a gyerekek utálnak tanulni és iskolába járni.
– Ez csak sztereotípia. Bármilyen furcsa, a vizsgált korosztály egyáltalán nem elutasító az iskolával szemben. Legalábbis nem minden szegmensével szemben.

– A fiúk szeretik a tornaórát és a technikát, a lányok a magyart?
– Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, de a testnevelés tantárgy valóban említést érdemel: a diákok harmada élből elutasítja, ha lehetőségük lenne, még a tantervből is törölnék.

– Jobban utálják, mint a matematikát?! Tényleg változik az ifjúság...
– Meglepő lehet, de a legnagyobb elutasítás az ének órával kapcsolatos. Legalábbis a felsősök körében.

– Valahol érthető. Melyik mutáló fiú szereti, ha kiröhögik a többiek.
– Azért az ének ennél összetettebb tantárgy. Nem túl népszerű a zenehallgatás és -elmélet sem.
 
– Bezzeg az informatika.
– Újabb meglepetés: bár ez a korosztály már a komputer mellett nőtt fel, csak a játékok érdeklik, a számítógépes ismeretek kevéssé.
 
– Lassan azért körbeérünk és kiderül, igazam volt: utálnak mindent az iskolában.
– A magyart a többség szereti, legalábbis az irodalmat. Kedvelt a természetrajz és valamennyire a történelem. Utóbbit sokan kedvencnek jelölték, viszont igaz, aki nem szereti, nagyon ódzkodik tőle.
 
– Meglehetősen tanárfüggő tantárgy.
– Mint valójában akármelyik. Egyértelműen kiderült, a legtöbb diák a pedagógussal azonosítja az órákat. Amelyiket jó tanár tartja, kedvelik, amelyiket nem, az lehet bármilyen izgalmas téma, elutasítják. Ez is mutatja, hogy lehet különféle modern módszereket meghonosítani, azért ezen a pályán még mindig meghatározó az egyéniség.
 
– Csakhogy a korábbi kutatásaik bebizonyították, a gyerekek általában nem közvetlen környezetükből választanak követendő példát, sokkal inkább azokat fogadják el, akiket a média kínál számukra.
– Ezen belül is a bulvár. Sajnos. Valóban kiderült, a tudás számukra egyáltalán nem érték.
 
– Pénzközpontú világ?
– Méghozzá a könnyen megszerezhető pénz és hírnév a kívánatos. Ráadásul a többség a mában gondolkodik. Történelmi nagyjaink közül csak Kossuth és Széchenyi, az irodalomból Petőfi kapott említést. Az idolok többsége viszont napjaink médiagenerált sztárjai közül került ki.
 
– Győzike?
– Valóban, talán ő a legismertebb. Reménykedésre ad okot, hogy a gyerekek jó része azért látja, ki is ő, mennyit is ér valójában. Tudják róla, hogy nem ért semmihez, nem tud énekelni, sem táncolni, még kevésbé viselkedni.
 
– Mégis képernyőn maradhat.
– Mert sokan nézik – állításuk szerint kabaré helyett, de nem szeretik.
 
– A származása miatt?
– A romák között még nagyobb az elutasítottsága. A gyerekek leginkább az ország szégyeneként emlegetik...
 
– Ez tényleg reménytkeltő.
– Viszont azt is elismerik, hogy sok pénzt keres és sztár.
 
– Utóbbi ennyire vonzó?
– Még a pillanatnyi rivalda is. Megannyi megasztár, szappanopera-szereplő bukkan fel a listán. No és egy két sportoló.
 
– Fogadni mernék, a lányoknál Kásás Tamás vízilabdázó az első!
– Nyert. De említik Cseh László úszót, a kajakozó Janics-Kovács párost is. Ami viszont meglepett: előkerült Egerszegi Krisztina és Balczó András is.

– Főként utóbbi a kakukktojás: honnan ismerik egyáltalán?
– Ez számunkra is talány volt.
 
– Összességében elég széles a skála.
– A nevezettek nem is klasszikus példaképek, sokkal inkább egy-egy tulajdonságukkal tudnak azonosulni a gyerekek.

Gúnyos példaképek

A felmérésből kiderült, a vizsgált korosztály zömének nincs valódi példaképe, csak olyasvalakik, akikre többé–kevésbé hasonlítani szeretnének. A kisebbek leginkább történelmi olvasmányaik szereplőit jelölték meg. A nagyobbak közül sokan ismert sportolókat választottak, esetleg előadókat. Előkelő helyen szerepelt például Lagzi Lajcsi és Zámbó Jimmy. Magyar színész nem került a listára, a külföldiek közül Stallone, Schwarzenegger, Eddie Murphy, Natalia Oreiro a legnépszerűbbek. Sokan szerpnevet jelöltek meg, azaz teljesen azonosultak a szappanoperák hőseivel, még elvonatkoztatni sem tudtak. Jellemző módon a hazai „médiasztárok” közül senkit sem említettek.

Meglepő választás volt a halálos rendőrbalesetet okozó énekes, Császár Előd, aki megúszta balhéját. Szintén sokaknak szimpatikus a viszkis rabló is. Az idősebbek körében előfordultak politikusok nevei is, ám sokszor negatív jelzővel, gúnynévvel. Egy dologban azonban a többség egyetértett: siket szeretnének, de nem vonzza őket a munka, csak a hírnév és a pénz...
– Mennyire őszinték a válaszok?
– Mivel nincs semmiféle kényszer és retorzió, miért ne lennének azok? Az alapvető tájékozódást segíti a kezdetekkor kitöltött beszélgetőlap, a személyes kommunikáció csak ez után következik. A gyerekek a legkönnyebben a nyári táborokban nyílnak meg, olykor olyan dolgokat is elmondanak nekünk, amiket még a szüleiknek sem.
 
– Társat keresnek?
– A mai iskolások nagyon magukra vannak hagyva. A szülő dolgozik, fáradt, nincs ideje lelki életet élni. Pedig a felmérésekből egyértelműen kiderült: a gyerekeknek nemcsak eszük van, de szívük is. Sőt, lelkük...

Meglepő választás volt a halálos rendőrbalesetet okozó énekes, Császár Előd, aki megúszta balhéját. Szintén sokaknak szimpatikus a viszkis rabló is. Az idősebbek körében előfordultak politikusok nevei is, ám sokszor negatív jelzővel, gúnynévvel. Egy dologban azonban a többség egyetértett: siket szeretnének, de nem vonzza őket a munka, csak a hírnév és a pénz... -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!