Közélet

2007.02.05. 08:09

Mindenütt tilos a hóvirág szedése

Tavaly még ágáltak ellene az emberek, idén viszont már teljesen természetes, hogy senki nem szedi le a hóvirágot. 2006 volt az első év, hogy nem hozott pénzt a konyhára a tavasz első hírnöke.

Varga Andrea

A Dráva mentén – de Somogy más területein is – a hóvirággyűjtés ilyentájt jelentős jövedelem kiegészítés volt, ami azonban nem kis fejfájást okozott a Duna-Dráva Nemzeti Park igazagatóságának. Sokan ugyanis, dacolva  a tiltással, védett területen szedték le az akkor még nem védett hóvirágot. A néhány ezer forintos büntetés nem nagyon szegte kedvüket. Gyakran ipari módszerekkel, gereblyével, földgyaluval estek neki a virágnak, nemcsak letépték, de a föld alatti hagymáját is kihúzták.

A gyűjtők általában a legszebb szálakat szakították le, így csak a silányabbak érlelhettek magot, ez a növény genetikai állományának sem tett jót.  2005 szeptemberétől azonban – egy uniós szabályozás miatt – nemcsak a védett területeken tilos leszedni a hóvirágot, hanem mindenütt, mert maga a növény lett védett. S míg korábban többszázezer somogyi virágcsokor végezte budapesti piacokon és aluljárókban, most ott virágoznak el a hóvirágok, ahol kidugták a fejüket. 

– Két-három hete nyílik már a hóvirág, de nem találkoztunk hóvirággyűjtőkkel, akik ilyenkor már rég járták a területet – mondta Mezei Ervin, a DDNP igazgatóságának tájegységvezetője. A virágboltok sem kockáztatnak: sehol nem árulnak hóvirágot.

Tavaly még:

Tavaly még aláírást is gyűjtöttek a kaposvári piacon azok, akik nem értettek egyet a hóvirág védetté nyilvánításával. Közöttük olyanok, akik valóban rászorultak arra a néhány ezer forintos jövedelem kiegészítésre. Azt mondták: túlzó a szabályozás, mert Magyarországon nem fenyegette kipusztulás a növényt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!