Közélet

2007.02.15. 09:04

Nyugtával nem dicsérték a napot

– Akinek nincs egészsége, annak legyen türelme – mondta egy Kéthelyről érkezett beteg a Kaposi Mór Oktató Kórház bejáratánál. A jótanács azért szakadt ki belőle, mert körülötte többen is egyik cigarettáról a másikra gyújtottak.

Fábos Erika

– Influenza idején így összezsúfolni az embereket egy helyre – morgolódott egy hölgy szintén az ajtóban, miközben nagyokat harapott a szalámis zsemléjéből. Ebédelt. Dél volt és az aulában elhelyezett digitális kijelző szerint addigra már több mint 746 járóbeteg túl volt a vizitdíj fizetésen Kaposváron. A rendszer is lendületet vett addigra, így a várakozási idő már alig fél óra volt és a reggeli tumultusra is csak az éppen adminisztrátorként teljesítő asszisztencia idegrendszere emlékezett. Elég jól. Reggel hét és kilenc között ugyanis több mint négyszázan tették próbára az amúgy is éppen főpróbázó számítógépes rendszert és azzal együtt a személyzetet. Volt aki kiájult a sorból és olyan is, aki úgy tűnt nem annyira orvoshoz, inkább csak feszültséget levezetni érkezett.

– Itt vannak a két kisunokámnak a leletei – hadarta egy nagymama. – Vérvizsgálaton voltak, azt mondták már csak regisztráltatni kell magam.
– Tessék húzni egy sorszámot – mondta kedvesen az adminisztrátor.
– Persze, még mit nem – hadarta tovább az idős hölgy és már vágott is a sor legelejére. –
– Na látják, hát ez itt a baj – mondta mögötte egy idős úr. – Magyar emberekkel mindent lehetetlen bevezetni, amihez rend kell. Ez azt hiszi, hogy van két unokája és ettől ő több, mint itt bárki, aki már egy órája vár.

– Nehogy egymást szidjuk már – lépett elő egy önjelölt lélekbúvár. – Persze, hogy most mindenki feszültebb és mindannyian másként tűrjük a stresszhelyzeteket.
– Jaj hagyja ezt a hülyeséget – fordult egy jólöltözött férfi a többiekhez, aki matematikusnak csapott fel. – Maguk kiszámolták már? Én igen. Hát kérem, itt most negyven ember dolgozik és mondjuk lesz ezerötszáz ember, aki fizet háromszáz forintot. Az naponta 450 ezer forint. A munkabérük nem jön ki belőle... 

Az aulában egyébként a hangulat inkább egy lepukkadt árutőzsdére emlékeztetett, mint egy egészségügyi intézményre. Egy megfáradt női hang egymás után mondta a hangosba, hogy melyik asztalnál melyik sorszám következik, miközben az emberek beszélgettek.
– A Császár doktor megtelt, aki az urológiára várakozik, csak holnap kerül már sorra – mondta egy másik női hang, az előbbi hangosba.
– Akkor most velem mi lesz? – mutatta a jócskán hétszáz fölötti sorszámot egy férfi. – Akkor hiába álltam itt egy órát? – és már nagy lendülettel meg is célozta az egyik asztalt.

– Jól kitalálták ezt itt, egy valamit nem oldottak csak meg: egy kétszer ekkora aula kellene és több ülőhely – ezt egy feltűnően nyugodt hölgy mondta, miután többször is alaposan körülnézett. Aztán kiderül, az is, hogy mitől van ekkora nyugalma.
– Én csak jövő kedden akarok jönni, csak időpontért jöttem. Akinek ma nem sürgős, annak mind baja van a fejének, hogy pont ma jött orvoshoz.
– Tudja kinek van baj a fejével – mondta felháborodottan egy idős nő, s azzal a lendülettel odébb is ment. – Majd megmondom, annak a miniszternek, hogy bárcsak ő állna itt helyettem.
– Szidja csak szidja, attól csak egészségesebb lesz, maga meg betegebb – mondta továbbra is mosolygós nyugalommal a ráérős nő.
– Na látja, már mehetek is a doktorhoz – lapogatta meg a svájcisapkás kéthelyi bácsi a hátam az ajtóból. – Mit mondtam? Akinek egészsége nincs annak legalább türelme legyen. Egy óra alatt lezongoráztak. Nem rossz idő ez, én tudom, van rutinom a kórházakba...

Nagyatád

Sorszám, nyugta és a visszajáró pénz, no meg némi idegesség – mindezzel felszerelkezve indultak vizsgálatra az emberek a nagyatádi szakrendelőben is, ahol a délelőtti órákban még kígyóztak a sorok a rendelőintézet aulájában. A nagyatádi kórház szakrendelőjében egyelőre ügyintéző segítségével történik a vizitdíj fizetés, és várhatóan ez így is marad. Bóta László főigazgató elmondta: az első nap tapasztalatait is figyelembe véve nem tervezik automata vagy sorszámosztó bevezetését. – Kiderült, mindenképp szükség van arra, hogy a beutalókat a szakszemélyzet lássa és osztályozni tudja, s eszerint fizessenek a betegek.

Marcali

A marcali kórházban több szakrendelésnél, külön szedték, nyugta ellenében a vizitdíjat, s szinte akadálymentes volt az átállás. – Egy kissé tartottunk tőle, hogyan reagálnak majd az emberek, de példaértékű volt a türelmük és a hozzáállásuk – mondta Káliné Gazdag Ibolya adminisztrátor. – Nem volt ennyire békés a hangulat a kardiológiai szakrendelésen. – Jó néhány értetlen, felháborodott beteggel találkoztam a vizitdíj szedésekor. Egészen berekedtem, annyit beszéltem – mondta egy másik adminisztrátor. –

– Egyáltalán nem örülök, hogy fizetni kell –mondta az ultrahangra érkező marcali Balázsné Horváth Gyöngyi. – Akkor miért szedik be a tb járulékot?


Siófok

Varga Ferenc,a siófoki kórház főigazgatója maga is szakrendelésen kezdte csütörtöki napját; éppen ő volt beosztva a bőrgyógyászatra. – Arra számítottam, hogy a vizitdíj-fizetési kötelezettség miatt majd kevesebb lesz a beteg; ehhez képest egy átlagos, csendes nap forgalmát bonyolítottuk le – összegzett a rendelés végén. – Ez esetben fontos a csendes jelző is, hiszen semmiféle felháborodást nem tapasztaltunk, ami ezen a napon igazi siker.

– Egyáltalán nem örülök, hogy fizetni kell –mondta az ultrahangra érkező marcali Balázsné Horváth Gyöngyi. – Akkor miért szedik be a tb járulékot? Siófok Varga Ferenc,a siófoki kórház főigazgatója maga is szakrendelésen kezdte csütörtöki napját; éppen ő volt beosztva a bőrgyógyászatra. – Arra számítottam, hogy a vizitdíj-fizetési kötelezettség miatt majd kevesebb lesz a beteg; ehhez képest egy átlagos, csendes nap forgalmát bonyolítottuk le – összegzett a rendelés végén. – Ez esetben fontos a csendes jelző is, hiszen semmiféle felháborodást nem tapasztaltunk, ami ezen a napon igazi siker.

Volt, aki rosszul lett a nagy tömegben - Fotó: Lang Róbert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!