Közélet

2007.02.08. 15:46

Trágyalé tó Mosdós határában

Kaposvár vízbázisát is veszélyeztetheti a Mosdós határában lévő szarvasmarhatelep trágyatárolójából jó ideje csordogáló trágyalé.

Márkus Kata


– Minősíthetetlen és kritikán aluli, ahogyan a trágyalé a felszín feletti és alatti vizeket és a talajt egyaránt veszélyeztetve folydogál a területen, sőt az alacsonyabban fekvő részen már egy trágyalé tó is keletkezett – mondta Tóth István, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatója.

– A megyében eddig 90 helyen ellenőriztük a trágyatárolás körülményeit  – Tóth István. – Hat-hét problémás esettel találkoztunk, ám amit Mosdós határában tapasztaltunk, az kritikus. Szerdán már találtunk a környéken szabálytalanul tárolt trágyát, s utána egészen véletlenül vettük észre, hogy a marhatelep trágyatárolójából folyik a lé a területre, ráadásul a jelekből ítélve hosszabb ideje.

Feltételezésünk szerint a telep trágyalétartó aknáit nem ürítették ki vagy esetleg eltömődtek azok – hangsúlyozta Tóth István. – S mivel a mosdósi határ fokozottan nitrátérzékeny terület, ezen a területen csak szigorú előírások szerint lehet állatot tartani, és trágyát tárolni, hogy a talaj ne dúsuljon nitráttal. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kialakult trágyalétótól néhány száz méterre van Kaposvár egyik üzemelő vízkivételi helye. Egy másik, az üzemelőtől nem túl messze eső kutat már lezárattak, mert a vize szennyezett. Megítélésem szerint a trágyalé komoly veszélyt jelent a felszín alatti vizekre is, csak idő kérdése, hogy mikor éri el a leszivárgó lé a vízbázist.

Keszthelyi István, a szarvasmarha telepet üzemeltető MAWA Kft ügyvezetője azt mondta: élővízszennyezés nem történt, esetleg felszíni szennyezésről lehet szó. A telep mellett felhalmozott trágya része az EU-s követelményeknek megfelelő trágyakijuttatásnak.

– Az igaz, hogy rövid ideje valóban folyik a trágyalé a zsámbékos területre, mert 3 hete nem tudok bejutni a saját trágyatálcámba – tette hozzá. – Együtt kell ugyanis működnöm a vízügyi igazgatósággal, akik vízrendezést végeznek a területen, s hidat építettek oda, ahol be tudunk hajtani a trágyatárolókhoz. Kérésükre a hídra hetek óta nem hajthatunk rá. A trágyalészivárgást megelőzendő korábban építettünk egy védőárkot, ám az az elmúlt időszakban lehullott esőtől megtelt, s körülbelül egy hete szivárog a trágyalé a területre. Most próbálunk egyezkedni a vízüggyel, hogy be tudjunk végre menni a területünkre és rendet tudjunk tenni.

További vizsgálat indul

Tóth István keddre egy területbejárást szervezett, amelyre meghívja a környezetvédőket, a polgármestert és az ÁNTSZ szakembereit is. A talajvédelmi szolgálat kompetenciája ugyanis csupán a művelt terület vizsgálatára terjed ki, a telep működésének szabályszerűségét a környezetvédelmi hatóságnak kell vizsgálnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!