Közélet

2007.02.20. 08:17

Újabb somogyi műemlék kerül védettség alá

Újabb negyven építészeti érték kerül műemléki védettség alá, és Somogyból egyedüliként a Szentgáloskér külterületén elhelyezkedő Svastits-Bogyay sírkápolna került fel a listára.

Gungel Mónika

Az utóbbi években egyre több építészeti értéket nyilvánítottak védetté, s a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adatai szerint Somogyban 550 védett műemléket tartanak számon. Közülük a már védett egy szuloki fogadó épülete emellett az idei évben a Svastits kápolna is felkerült a listára.

Egerszegi Ferenc Szentgáloskér polgármestere elmondta: a műemlék a Svastits család kápolnája volt, melybe kriptát helyeztek. A sírkápolnát 1758-ban a településen élő földbirtokos építette. Az eredeti rézszobrok, festmények restaurálása, valamint az épület teljes felújítása több mint 40 millió forintba kerülne, amely reméljük a közeljövőben megvalósulhat. Emellett szeretnénk, hogy a Kladnik Kastély is műemléki védettség alá kerüljön – tette hozzá a település első embere.

Nemcsak klasszikus stílusú házakat, hanem XX. századi építményeket is besoroltak a védetté nyilvánított műemlékek közé, s emellett van köztük kőkereszt, szobor és zsinagóga is. Az építészeti értékek közül 13 budapesti, a többi pedig vidéki településeken található: a szentgáloskéri historizáló stílusú sírkápolna mellett a baranyai megyei Somogyhárságy kőkeresztjével, míg Pécs három műemlékével került be a sikeres kérelmek közé. Az elmúlt évekhez hasonlóan van két olyan épület, amelynek megszűnik a védettsége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!