Közélet

2007.02.04. 17:19

Völgyhidasok adójától telik a falukassza

Száznégymillió forintos rekordbevételt könyvelhetett el iparűzési adóból tavaly Kőröshegy. Az autópálya, illetve a sztrádavölgyhíd építése nélkül a helyi vállalkozásoktól 15-20 millió forintnál nem számolhatnának több pénzzel.

Fónai Imre

– Idénre még tervezni tudtunk hatvanmillió forintot, aztán vége a jó világnak, persze, 2008-tól talán meg is szűnik ez az adónem; addigra a balatoni sztrádaépítés is véget ér, amivel az érintett települések, főleg a hozzánk hasonló kicsik jól jártak – mondta Petrin László kőröshegyi jegyző. Igaz, azt is nyomban hozzáfűzte: az önkormányzatokat nem tették érdekeltté abban, hogy minél több iparűzési adót szedjenek be. – Most ugyanis, hogy a vártnál több bevételünk volt 2006-ban, tizenhétmillió forintot elvon ebből az állam, mert megnőtt a település adóerő-képessége. Ha idén, vagy még inkább 2008-ban jelentősen visszaesik az adóbevételünk, akkor több pénzt hagy az állam helyben a személyi jövedelemadóból.

Tény: az utóbbi években nem kong az ürességtől a község kasszája. Ez azonban a jegyző szerint legfőképpen a völgyhíd-építők érdeme, nem pedig az ex-polgármesteré, aki a minap azt nyilatkozta lapunkban: 53 millióval adta át a kasszát utódjának. – A polgármester-váltás után számos tartozást is le kellett rónunk – állította Petrin László. – Ki kellett fizetni a sportpálya felújítását, vagy a viakolorjárda-építést.

Tízmillió forintot „találtak”

Szervezett keretek között működik mostantól Kőröshegyen a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés. Évi tízmillió forintos állami támogatást jelent ez, ráadásul nem kellett elküldeni az önkormányzattól két „létszámfölöttit”, hanem őket bízták meg ezen új feladatokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!