Közélet

2007.02.23. 20:10

Zár alatt a paprika

Újabb sikeres fogása volt a növényvédősöknek: 86 kiló pritamin paprikát zároltak – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) növény- és talajvédelmi igazgatója pénteken.

Harsányi Miklós

Magyarországon soha nem engedélyezett és gyártott rovarölőszer-maradvány – izofenfosz-metil – volt a paprikában.

– Történelmet írunk: ilyen esettel még nem foglalkoztunk – tette hozzá Tóth István. – Az érintett árustól elkértük a bizonylatokat és értesítettük az élelmiszerbiztonsági hivatalt. Percek múlva már az uniós riasztási-rendszeren is olvasni lehetett a kaposvári labor jelzését.

A hír derült égből villámcsapásként érhette a kaposvári kereskedőt, aki Udinéből hozta a közel 100 kiló paprika-szállítmányt. A biztonság kedvéért a növényvédelmi igazgatóság munkatársa pénteken felhívta az olasz üzletembert. Az illető megerősítette a somogyi árus állítását, s közölte: egy importőr cégtől szerezte be a spanyol terméket.

Tizennégy kiló paprikát ugyan már eladott a kaposvári kereskedő, de szerencsére nem történt baj. Az igazgató azt mondta: a somogyi árus jóhiszeműen járt el, szabályosan vásárolta meg a zöldséget. Az ügyben mindenesetre folytatódik a vizsgálat: az árut megsemmisítik, a lefagyasztott mintát azonban hat hónapig megőrzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!