Közélet

2007.03.12. 20:53

Előre programozott támogatás

Március közepétől lehet benyújtani a területalapú támogatási kérelmeket. A rendelet még nem jelent meg, ám úgy tudjuk: vélhetően a jövő hét elején elstartol a program.

Harsányi Miklós

Közel 7400 kérelmező, egy igénylő lap, három jogcím, s mintegy 11,5 milliárd forint forrás – ezek az idei program kulcsszavai. A munkára gőzerővel készülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségén, ahol hétfőn a megyei Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) képviselőivel egyeztettek. Szakemberek azt mondták: idén a szokásosnál egy hónappal hamarabb, március közepétől adható be a támogatási nyomtatvány.

– Ésszerű és praktikus megoldások jellemzik az ügyirat feldolgozást – mondta Baranyai Sándor, az MVH somogyi kirendeltség-vezetője. – A területalapún kívül a kedvezőtlen adottságú területre vonatkozó-, valamint az agrár-környezetgazdálkodási támogatást is egyszerre kérhetik a gazdálkodók.

A kirendeltség-vezető hozzátette: Somogyban 250 ezer hektárnyi terület után igényelhető a jövedelempótló forrás. Az elmúlt pénzügyi idényben 7389 jelentkezőnek közel 9,2 milliárd forintot osztottak ki, 2007-ben – mivel három jogcímen várják a kérelmeket – 2,3 milliárd forinttal ugrik meg a somogyi keret. Megtudtuk: a kérelmeket szankciómentesen május 15-ig fogadják el. Ezt követően június 9-ig még beadható a dokumentum, csakhogy munkanaponként egy százalékot „lecsippentenek” a hivatalosan megítélt összegből. A kifizetés úgy zajlik, mint korábban: december 1-től június végéig utalnak.

– Technikai jellegű újítások is lesznek – közölte Varga Gábor, az MgSZH főigazgatója. – A 200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók első alkalommal már elektronikus úton adják be az igénylésüket. Előtte a falugazdász körzetközpontok munkatársaival konzultálnak.
A főigazgató utalt rá; nem hagyják sorsukra az agrártermelőket. A falugazdászok ezúttal is aktívan részt vesznek az agrár-szakigazgatási feladatban, s ingyen nyújtanak segítséget az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!