Közélet

2007.03.11. 16:46

Erdőbe vitték az állástalanokat

Mintegy félszáz Dráva menti állástalan – többségében roma – vett részt a somogyzsitvai erdészeti középiskola egész Somogyot érintő képzésében; a 47 résztvevő közül 45-ből fakitermelő, kettőből motorfűrész-kezelő vált, valamennyien OKJ-s bizonyítványt kaptak.

Nagy László

– Olyanok is szakmunkás bizonyítványt szereztek, akiknek másként elérhetetlen lett volna, hiszen nem telt volna a költségeire, nem tudtak volna bejárni a városba – mondta Bogdán Péter, a program térségi felelőse. – A frissen végzettek fele szinte azonnal el tudott helyezkedni új szakmájában. Az a legnagyobb tanulsága ennek a képzésnek: ha piacképes szakmát tanulhatnak, s valóban használható tudást kapnak a romák, akkor igenis komolyan veszik az iskolába járást. Itt senkit nem kellett rábeszélni a tanulásra. Volt olyan köztük, aki Barcsról kerékpárral járt ki Babócsára minden nap. Végre egy tanfolyam, ahol felnőttként kezelték ezeket az embereket. Nem nézték le őket, csak mert cigány és tudatlan. Ezt megérezték a résztvevők és tőlük telhetően becsülettel végigcsinálták valamennyien.

Januárban kezdődött a képzés Babócsán, amelyre Barcsról, Háromfáról, Vízvárról, Bolhóról, Heresznyéről, Kálmáncsáról és Babócsáról is érkeztek állástalanok. A 60 órás elmélet után 120 órán át gyakoroltak egy csokonyavisontai fűrésztelepen az állástalan dél-somogyiak. Valamennyien ingyen vehettek részt az oktatáson, másutt ugyanez több mint százezer forintba került volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!