Közélet

2007.03.26. 13:56

Hadüzenet az utak pillangóinak

Hadat üzent a siófoki rendőrkapitány a prostitúciónak; amióta nap, mint nap „begyűjteti” az utak pillangóit, alig lehet látni egyet-kettőt a környéken.

Fónai Imre

Ahogy a múlt héten kitavaszodott, azonnal ellepték a hetes főút siófoki bevezető szakaszát a legősibb mesterség modern űzői, a testüket áruba bocsátó hölgyek. De nem csak a pillangók és a kuncsaftok, hanem a rendőrök is megjelentek.

– Hadat üzentünk a prostitúciónak, nem nézhetjük tétlenül ezt a rendkívül irritáló jelenséget – mondta Lengyel Róbert alezredes, siófoki rendőrkapitány. – Zaklatjuk, bevisszük őket a kapitányságra, még ha ennél sokkal többet nem is tehetünk. Kötnek bennünket a jogszabályok, ugyanígy van ezzel a bíróság is a büntetések kiszabásánál. Megoldás lehetne talán a türelmi zóna, ám az önkormányzatok ezt nemigen akaróznak kijelölni. Ennek hiányában meg gyakran felteszi a kérdést az örömlányok szakszervezetének a szószólója: de akkor hová álljanak?

Tény: amíg lesz kereslet az örömlányokra, addig virágozni is fog ez az üzlet. S bizony virágzik, annak ellenére, hogy a legtöbbünk elcsodálkozik, miként támad egyeseknek gusztusa ezekre a pillangókra. Nem csak Siófokon tűnnek fel egyébként, hanem az elmúlt években megjelentek a 65-ös út Ságvár és Som közötti erdős-bokros szakaszán és ott vannak Balatonszentgyörgy térségében is a hetes mentén, ahol nyilván a jelentős kamionforgalommal számolnak.

– Keressük a lehetőségét, hogyan tudnánk a leghatékonyabban kezelni a problémát – tájékoztatott Heszné Gáspár Judit, a siófoki rendőrkapitányság szóvivője. – Az előállítás most a legfőbb fegyver ellenük, mert ilyenkor nyolc órára kivesszük őket a forgalomból, s ez számukra minden pénzbírságnál nagyobb büntetés. Megindítjuk ellenük a szabálysértési eljárást, majd az esetek döntő többségében a bíróság gyorsított eljárás keretében szabja ki a pénzbüntetést. Ezt vagy kifizetik, vagy nem, de leginkább igen. Ha azonban mégsem, akkor sincs mit tenni ellenük, hiszen a legtöbb utcalány igazolja: kiskorú gyermekének egyedüli családfenntartója, így a bírságot a törvényi tiltás miatt nem változtathatja át elzárásra a bíróság.

Részletek a keddi Somogyi Hírlapban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!