Közélet

2007.03.28. 08:15

Nyírfácska, te drága!

Körbefűrészelik, megcsonkítják, benzinnel öntözik. Az emberi leleményesség nem ismer határokat a problémákat okozó fák kipusztítására. Főleg akkor, ha máséról van szó.

Vigmond Erika; fotó: Márton László

Ez is egy megoldás, csak éppen nem törvényes. Szerencsére a legtöbb esetben nem kell ilyen drasztikus eszközökhöz nyúlni. Öreglakon például 250 nyírfa sorsáról döntött az önkormányzat a lakók kérésére. Az eleven fák helyett most farakások szegélyezik az utakat. 

– Sokaknak tetszett a nyírfasor, de nekünk már csak bosszúságot jelentett – panaszkodott Fajszi Botondné. – 14 éve lakunk Öreglakon. Akkor még kicsik voltak, de hihetetlenül gyorsan megnőttek. Csak a mi házunk előtt 5 fa állt. A tetejük már elérte a villanyvezetéket, a gyökerük felnyomta a járdát. A porzós barka pollenje allergiát okozott, a magokat pedig nem győztem eltüntetni a lakásból.

A probléma nem volt újkeletű, a képviselőtestület többször is nekifeküdt az ügynek. Neszményi Zsolt jegyző elmondta: érzékeny területen jártak, mivel mutatós látványossága volt a falunak a nyírfaallé. Azonban egyre több gondot okoztak, s ezért tettek pontot a kérdés végére. A 250 fa kivágatása a kétmillió forintot közelíti. Hat-tízezer forintba kerül egynek a földredöntése.

Réztáblás emléknyírfa

Marcalinak van egy réztáblás emléknyírfája is, amit Heiner Sefranek a német Mustang-csoport tulajdonosa ültetett a farmergyár elé. Az üzem bezárt, a nyírfa maradt. Még akár száz évig is hirdetheti a Mustang emlékét. Palacskó Anita kertésztől megtudtuk: 60-100 év a nyírek életkora. Előszerettel ültették a nyírfákat, mert igénytelenek és gyorsan nőnek. Bár nem igazán utcafának valók, mert sokat kell takarítani körülöttük. Figyelembe kell venni azt is, hogy virágzáskor allergiát okozhatnak.

A kivágott nyírfatörzsek a pécsi erőműben végzik. A vékonyabb ágakat a tervek szerint összedaráltatják, s gazosodás ellen újrahasznosítják, például a közparkban. Maczucza Miklós polgármester pedig lakossági fórumon kéri majd ki az öreglakiak véleményét, hogy milyen fát ültessenek a nyírek helyére.

Marcaliban a Nefelejcs utcában lakók nem jártak olyan sikerrel, mint az öreglakiak. Pedig többször is aláírásgyűjtéssel kérték az önkormányzatot a mintegy 20 nyírfa kivágására. Egyes vélemények szerint a fák már életveszélyessé nőttek és öregedtek. Gyökereik az udvarokba nyúlnak, járdát, kerítéslábat törnek. Virágának, magjának, leveleinek, apróbb ágainak hullásával pedig januártól-decemberig állandó munkát adnak. A lakók még azt is vállalták, hogy saját költségükön telepítenek másik fát a nyírfák helyére. Egyébként a városban szinte már csak a Nefelejcs utcában alkotnak összefüggő fasort a nyírek, melyeket a hetvenes években ültettek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!