Közélet

2007.03.18. 09:12

Palánkvárat építenek a domboldalra

Földbe gyökeredzett a lábunk: Patcán egy palánkvár képe rajzolódik ki. Szuszogva kaptattunk a domboldalra, s pár perc múlva egy 13. századi remekmű hű mása tornyosult fölénk. Az épülőfélben lévő hat bástyás várba még börtönt is terveztek.

Harsányi Miklós

Csodájára jártak az őshonos magyar állatoknak Patcán. A téli szendergés után szombaton ismét benépesült a Katica tanya.

Már csak néhány cseresznyeszínű zsindely hiányzik, magyarázta ifj. Handó János, a tanya tulajdonosa. Húsvét előtt várat avatnak.

Ez lesz a nyuszi ajándéka. Az igazi tapsifülesekre addig sem kell várni. Jenő, Ödön, Teodor, Lenke és vendégcsalogató társaik játékra és simogatásra készen állnak – a népes nyúlfamília elképesztő sikert aratott a legkisebbek körében. A kalandra vágyó turisták és betondzsungelből kiszabadult kisgyermekes családok ajnározták az állatokat. A szülők azt mondták: az ilyen túrának az a legveszélyesebb mellékhatása, hogy újra és újra vissza kell térni.

Óriási élmény volt, amikor a kisborjút világra jövetele után megsimogattuk – áradozott a kaposvári Bukovics Jánosné. – Ez épp három napja volt; a héten ugyanis másodszor zarándokoltunk el Patcára.
Kislánya, Diána és barátnője, az öt éves Lívia életre szóló barátságot kötött a kacsákkal is. Egy pesti család a mangalicáknál táborozott le. Az apa megadóan legyintett: fél órája egy tapodtat sem mozdultak el. A srácok megkövülten figyelték a földet túró, sárban hempergő disznókat.

Hasonló pillanatokat éltek át a szürkemarháknál és a lovaknál is. Harcedzett horgászok az új tó felé araszoltak, ahová rövidesen kárászt, compót, amúrt és süllőt telepítenek. A közel tíz hektáros birodalom milliónyi csodát rejt; a vendégek lassan feledésbe merülő mesterségek titkait is kifürkészhették. A szövőszéknél az alkotás vágya lett úrrá néhány fiatalon, a korgó gyomrúak egyenesen a konyha felé vették az irányt.

Buzdítást és dicséretet kapott Déry Józsefné; a 71 éves asszony a kenyérsütés rejtelmeibe avatta az érdeklődőket. – Ez a tömény kenyér, ilyet ettek régen. Egy karéjtól még egy férfi is jól lakik – mondta, miközben a tíz kiló lisztből készült masszát a teknőben dagasztotta.
Szavahihető tanúk szerint fenséges a kenyér íze. Bár egy hétig is eláll, erre mostanában nem igen volt példa. Az utolsó morzsáig befalják a vendégek.
Fotó: Török Anett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!