Közélet

2007.03.16. 19:08

Rekordbírságot fizettek a gyorshajtók

A megyében a siófoki rendőrkapitányság szabta ki a legtöbb büntetést tavaly a gyorshajtó autósokra; 12,2 millió forintot.

Fónai Imre

Nyilván nem ezért, de Benke Ottó, a siófoki rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője lett 2006-ban az év parancsnoka Somogyban. – Ha röviden kellene jellemeznem az utakon tapasztalható közlekedési morált, azt mondanám: szörnyű – mondja az osztályvezető. – Átmennek a vezetők a tilos jelzésen, hajmeresztő előzésekbe bocsátkoznak, figyelmetlenek a körforgalomban, amiből egyre több lesz.

A statisztika is kevés elégedettségre ad okot. Százról száztizenhétre emelkedett tavaly a sérüléses balesetek száma; igaz, a halálos baleseteké csökkent, tízről hatra. A biztonsági öv és a gyermekülés használatának a megkövetelésével próbáljuk elérni, hogy kevesebb súlyos sérüléssel járó baleset legyen. Az övet még mindig sokan nem kapcsolják be, pedig minimum orrtöréssel jár, ha ilyenkor baleset esetén működésbe lép a légzsák. Míg ha valaki be van csatolva, akkor a biztonsági öv éppen annyit késleltet, hogy a légzsák már jól tompítja az ütközést. Újfajta műszaki berendezésekkel, civil autókkal is „csatába szállnak” a szabálytalankodókkal szemben.

– Sokat segített, amikor egyenruhásaink az önkormányzat autójával kelhettek útra; menet közben fülelhették le a renitens vezetőket – sorolja Benke Ottó. – Két kamerát is működtetünk. Az egyik autóba szerelhető, ezzel is menet közben lehet felvételt készíteni a szabálytalankodókról. A másik, az úgynevezett K-tanú pedig a hetes és a 65-ös főút kereszteződésében van fölszerelve, hogy segítséget nyújtson, ha ütközés történik. Bővíteni tervezzük ezt egy rendszám-felismerővel, ami azt tenné lehetővé, hogy lefüleljük a piroson áthajtókat.

Egy óra alatt ötvennégy száguldozó

Balatonföldváron a héten helyezték üzembe a fix traffipaxot. A Szárszó felől érkezők sebességét méri a városközpont előtti lejtő közepe táján. A próbaüzemekor egy óra alatt ötvennégy olyan autóst fényképezett le, aki legalább hetvenöttel hajtott. Hasonló fix sebességmérőből Kőröshegyen kettő, Balatonszárszón egy üzemel.


Az első számú baleseti ok a sebesség-túllépés. – Több a lézeres sebességmérő mint korábban, így több helyütt tudunk jelen lenni az utak mentén – „fenyegeti” a száguldozókat az év parancsnoka. – Már Balatonszabadiban és Somban is feltűntünk, a gyorshajtásra csábító útszakaszokon. Az ittas vezetés visszaszorítására is figyelünk; 2006-ban a sérüléses balesetek okozóinak a 18 százaléka volt ittas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!