Közélet

2007.03.06. 08:11

Segítő kéz megyeszerte

Sikeres évet zárt a Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal 2006-ban. Ezt Keszthelyi Tiborné igazgató mondta éves értékelőjében hétfőn, ahol az is elhangzott: új területi irodát nyitnak Fonyódon.

Meiszterics Eszter

Az Igazságügyi Hivatal mindhárom területén, a pártfogó felügyelői, a jogi segítségnyújtó és az áldozatsegítő szolgálaton egyaránt jóval többen fordultak segítségért. Munkatársaik 2006-ban több mint ötezer ügyféllel álltak kapcsolatban.

Triznay Gabriella osztályvezető hozzátette: a somogyzsitfai tűzeset károsultjai közül több mint harmican folyamodtak pénzügyi segélyért, körülbelül 15-30 ezer forinttal támogatták fejenként a cipő, ruha és tanszerek nélkül maradt diákokat.

Keszthelyi Tiborné a 2007-es év terveiről elmondta: a nagyatádi irodához hasonlóan hamarosan Fonyódon nyitnak területi irodát. A szolgáltatások esődleges célja az, hogy minél szélesebb körben megismerjék az áldozatok és a jogaik érvényesítéséhez segítséget kérők a lehetőségeiket és ne csak Kaposváron, hanem az egész megyében tudjanak arról, hogy van kihez fordulni a bajban. Hangsúlyozta: az áldozatok nagy része rablásoknak, lopásoknak estek áldozatául, gyakran súlyosabb esetekkel fordulnak segítségért, például családon belüli erőszak miatt. Ezért fontos, hogy a szolgálat állandó kapcsolatban álljon a helyi család- és gyermekvédelmi, valamint egészségügyi szervezetekkel, akik elősegítik az információáramlást a megyében. Az idei évben a civileket is bevonják a munkába, szeretnék ha minél szélesebb körben elterjedne a segítségnyújtás e formája.

Januártól úgynevezett mediátorok végzik a Pártfogó Felügyelői Szolgálatnál a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységet.

2006-ban 321-en keresték fel a szolgálatot jogi segítség nyújtásért, 95 esetben azonnali pénzügyi segélyt biztosítottak azoknak, akik bűncselekmény következtében krízishelyzetbe kerültek. A Nép ügyvédje szolgálaton keresztül 21 esetben szakjogászi segítséget is nyújtottak, kárenyhítésre 34 kérelmet terjesztettek fel.

Eddig két eset – súlyos testi sértés, illetve súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés – ügyében keresték fel a mediátorokat. Az eljárás célja, hogy a sértett és a terhelt között egy pártatlan közvetítő segítségével megegyezés szülessen. A találkozás mindkét fél számára pozitívumokat rejt. A sértett például elmondhatja, hogy személyesen őt és környezetét hogyan érintette az incidens, ezenkívül érzelmi jóvátételt kaphat a kárenyhítése mellett, így a pszichés trauma oldására is lehetősége van. Az elkövető a mediációs folyamat során megértheti a cselekménye valós következményeit, megbánást tanúsíthat, ez elősegítheti a későbbi jogkövető magatartást. A Központi Igazságügyi Hivatal országosan hatvan pártfogó felügyelő képzését szervezte meg, Somogyból hárman vettek részt az oktatáson.

Tamás Viktor igazgató-helyettes további újításokról számolt be. Mint mondta: 2008-tól nem csak a peren kívüli ügyekben kaphatnak tanácsot az ügyfelek, hanem rászorultság esetén a szolgálat pártfogó ügyvédet rendel ki, illetve büntető-ügyekben az áldozatoknak jogi képviseletet is nyújt.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!