Közélet

2007.03.08. 17:12

Tegye a dolgát, ne harcoljon!

A Nők a XXI. században fórum meghívott vendége volt Fésűs Éva meseíró is, ahol mint sikeres nő beszélt pályájáról. Szerinte a nő magában nincs, a jövő csak családban képzelhető el, ennek szerves része a nő, aki egyben házastárs és anya is.

Tímár András

"A szeretet hiányzik a világból, ezt a nőknek kell megadniuk."

Hol a helye a nőnek ma?
A helyén. Már a Bibliában is másodikak lettünk, mert előbb Ádám lett, aztán Éva, de mit kezdett volna Ádám nélkülünk? A nőnek meg kell tartania az eredeti helyét, de ha több van benne, amivel hozzá járulhat, hogy a világ szebb legyen, akkor engedni kell érvényesülni. A házasságban tisztelni kell a másik hobbiját és csendjét is. Ez a kölcsönös szabadság tiszteletben tartása. Én ennek is köszönhettem a pályámat, mert ebben a férjemmel mindig is egyetértettünk. A támasza nélkül nem jutottam volna idáig, ahogy ő sem nélkülem.

Tehát sikeres nőnek párja van, a modern nő is ilyen?
A magazinok beállítása alapján ma már szinte vámpírok a nők. Ha állandóan csinibabának és szexmodellnek vannak beállítva, azzal lealacsonyítják őket. Ez nem egyenjogúság, hanem megalázás.

Napjainkban a nő sokszor egyedülálló...
A klasszikus családmodell nélkül nem megy tovább a világ. Sírnak, hogy kevés gyerek születik. A nők elvesztették ma a talajt a lábuk alól, későn alapítanak családot. Félnek gyereket vállalni, de ez érthető is a mai gazdasági viszonyok között. Viszont amikor a háborúból mi kimásztunk akkor sokkal rosszabb volt. Ma hiába jobb a helyzet, ma az igények sokkal magasabbak, és ha ennek ma egy nő nem tud eleget tenni, akkor úgy érzi, hogy összedől a világ. Ahhoz emberség, bátorság és szeretet kell, hogy nehéz körülmények között felelőséget vállaljunk. A szeretet hiányzik a világból, ezt a nőknek kell megadniuk.

Önt, mint sikeres nőt hívták meg ide...
A karrier a szótáramban soha nem szerepelt. Nem álmodtam soha, hogy Kaposvár díszpolgára leszek és azt sem, hogy a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét meg fogom kapni. Nem ezért tettem, amit tettem. Az, hogy ezt elismerték nem érzem magam többnek, ezután már én tartozom, meg kell felelnem neki.

Mit tanácsol a fiatal hölgyeknek?
A gyűlöletet ne hagyják, hogy fészket verjen a szívükben. Ne harcolni akarjanak, hanem tegyék a dolgukat, amire hivatottak. Az élet adta lehetőségeket nem szabad elszalasztani, teljesíteni kell.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!