Közélet

2007.03.27. 19:00

Trabantból varázsoltak tűzoltóautót

Két matuzsálemi korú Trabantból egy bevetésre kész tűzoltó Trabit hegesztettek össze a kaposvári életmentők.

Harsányi Miklós

Háromtengelyes, több mint négy méter hosszú, krómozott lökhárítójú, s a platójára szivattyút és létrát szereltek – ez a megdöbbentő Trabant átváltozás eredménye. A még festékszagú, pirosra fújt csodamasina egy kaposvári garázs mélyén lapul. Építése másfél hónapja kezdődött, jelenleg az utolsó simításokat végzi a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) legénysége.

– Somogyi falvakban vásároltuk meg a két kocsit, amelyből megalkottuk a remekművet – mondta lapunknak Bodó László parancsnok kedden. – A hátsó részre egy kismotorfecskendőt és egyéb műszaki berendezéseket helyeztünk el, így a jármű vízszivattyúzásra vagy tűzoltásra is alkalmas. Persze nem ezt használjuk majd az akciókban, ám a jármű épp attól különleges, hogy bármikor bevetésre fogható.

A karosszéria árnyalatával harmonizál az utastér belső színvilága. Bordó-fekete műbőrrel vonták be az üléseket, a fülkében amúgy ketten férnek el, a platón pedig négy embernek jut hely. A nagy átalakítás során új sárvédőívet gyártottak és a jármű tömege miatt külön segédalvázzal is előrukkoltak az ezermester életmentők. A 30 éves erőforrásba hamarosan "erőt lehelnek"; tervek szerint a következő munkafázis a motortuning lesz. Ennek eredményeként állítólag 10-15 lóerővel válik izmosabbá. S mivel tűzoltókocsiról van szó, gondos kezek már felszerelték a kék lámpát, a szirénát és az uniós Kötél-01 rendszám sem hiányzik.

– Saját zsebből finanszírozzuk a munkát – tette hozzá az életmentők vezetője. – Sajnos kimerültek a tartalékaink, már alig várjuk az áprilisi fizetést. Abból új aksit vásárolunk és a még hiányzó alkatrészeket is beszerezzük.

Útra kel a Steyr

Az osztrák találkozóra a másik matuzsálemi korú gépjárműfecskendővel, a 39 éves Steyrrel utazunk ki – magyarázta a Kötél parancsnoka. Ezt tíz éve kapták, s azóta számos alkalommal használták. Az elmúlt évtizedekben 36 ezer kilométert tett meg a jármű.


A járművet először Kaposváron csodálhatja meg a közönség. Ezután egy trélerrel az ausztriai Stummba szállítják el. A kaposvári önkéntesek a tűzoltó Trabival vonulnak fel a lánglovagok 17. fesztiválján, később pedig falunapokra látogatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!