Közélet

2007.04.06. 19:04

A somogyi óriás

Berkes László tíz éve rendőr, ebből hat évet a Kapos Beavatkozó Alosztálynál szolgált. Jelenleg Ferihegyen a Sólyom Bevetési Alosztálynál dolgozik, terrorelhárítóként. A rendőr és tűzoltó olimpiáról idén négy aranyéremmel és egy világcsúccsal tért haza. A kaposvári testépítő a Yard Expóra jött vissza, népszerűsíteni a sportágat.

Tímár András; fotók: Röhrig Dániel

- Gyerekként rendőrnek készült, mint minden fiú?
- A családban senki sem volt rendőr, nekem sem ez volt minden álmom. Az érettségi után javasolta az egyik későbbi kollégám, hogy próbáljam meg, mert jó helyem lesz sportolóként a bevetésnél. Tíz éve kezdtem a rendőrsulit, ahol második évben már bevetésiként voltam állományban. Tehát a sport vezetett ide.

- Ilyen szoros lenne a kapcsolat a sport és a fegyveres testületek között?
- A sport fegyelemre és kitartásra nevel. Egy félkatonai szervezetnél előnyös, ha valaki ilyen beállítottságú.

- Ugyanakkor megmaradt a sport is, sőt számos jelentős eredménnyel büszkélkedhet.
- Hat éve kezdődött a dolog. Akkor voltam először Indianapolisban a rendőr és tűzoltó olimpián. Ezeken a versenyeken közel nyolcezer résztvevő van negyvennégy sportágban. Hat évvel ezelőtt testépítésben nyertem a súlycsoportomban, míg erőemelésben második lettem. Akkori győzelmem irányított át a testépítéshez. Tavalyelőtt sikerült Kanadából súlycsoportomban egy aranyérmet elhoznom bodyban, illetve abszolútban is, tehát a bajnokok bajnoka is én lettem, akkor erőemelésben sajnos ismét csak második lettem. Jött az idei év. Hatalmas nyomás volt rajtam, mert nagyon sokan el akarták venni a címemet, úgyhogy mind pszichikailag, mind fizikailag nagyon keményen készültem. Hála Istennek, annyira jól sikerült, hogy a súlycsoportomat és az abszolútot is megnyertem. Testépítésen belül párosban is elindultam egy ausztrál tűzoltóhölggyel, akivel elhoztuk az aranyat. Ami a legfontosabb, hogy teljesült az álmom és erőemelésben is győztem. Ez egy-két részből álló emelés volt, mégpedig felnyomás és felhúzás, a felhúzásban világcsúcsot is sikerült döntenem.
[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Berkes László: a mentális felkészülés is fontos
[/caption]
- Mi jön ez után?
- Civil vonalon akarok továbbmenni. Civilben nyertem Románia Kupát és Ausztria Kupát, most egy világbajnokságra készülök, ugyanakkor egyszer én is nyugdíjas leszek, akkor szeretnék majd csak a sporttal foglalkozni, de addig mindenképpen rendőr is akarok maradni, amíg lehet.

- Hogyan kell elképzelni a versenyekre való felkészülést?
- Sűrűsödnek az edzések heti tízre, átalakul az étkezésem. Az utolsó tizenkét hétben folyamatosan csökkentem a kalóriát. A versenyre közel tizenhét kilót fogytam, úgy, hogy nem voltam akkor sem kövér.

- Ezt nem sokan bírhatják.
- Ez önfeláldozás is, mert nem marad másra idő, és nem is lehet másra koncentrálni. Nincs buli, alkohol, pörkölt, pizza. Nekem ez nem probléma, mert én választottam ezt a dolgot. Tudom, hogy mit akarok és miért. Ha vége a versenynek, úgyis annyit eszem, amennyit akarok.

- Hogyan emlékszik vissza a somogyi évekre?
- Hat évet voltam a Kapos Beavatkozó Alosztálynál, tehát a rendőrség speciális egységénél. Nagyon komolyan vettem és büszke voltam rá, hogy itt lehetek. Fontos munkám volt, hiszen akkor voltak itt az amerikaiak. Sok bűncselekmény volt. A tevékeny hat év és tapasztalatai hozzájárultak, hogy Ferihegyen a Sólyom Bevetési Alosztálynál jól végezzem a munkámat.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Berkes László élettársával a Yard Expo bemutatóján
[/caption]- Ott is hasonló munkát végez?
- A fő feladatunk a terrormegelőzés, ami talán nem olyan látványos. A veszélyeztetett járatokat kísérjük, mint például az izraeli légitársaságét. Kinn vagyunk, amikor az utasok szállnak be, és a gép mellet is ott vagyunk a levegőbe emelkedésig. De kísérünk kiutasított külföldieket is, mert ha egy renitens utas tízezer méter magason elkezd problémázni, akkor nagy baj van.

- Ehhez az erőnléten túl több kell, jól gondolom?
- A felkészülés csúcsa a sportban és a rendvédelmi szerveknél is a mentális felkészülés. Az ember csak úgy lehet hatékony a fizikai adottságaival, ha tudja, mit csinál. Engem soha nem elégített ki, ha valamit csak „azért mert”-tel indokolnak. A munkámat is úgy szeretem végezni, hogy tudom a hátterét is.

- Sokan agresszivitást feltételeznek a kigyúrt emberekről.
- Sajnos sok a sztereotípia a testépítőkkel kapcsolatban. Egyrészt, mint Amerikából átvett sportot, többen megpróbálták lejáratni, másrészt sok olyan ember van, aki le is járatja. Van rálátásom más sportágakra is, és ez alapján mondhatom, hogy nem könnyebb semmivel. Hamarosan a testépítés is el fogja foglalni a neki kijáró helyet. A népszerűsége már most nő, hiszen egyre több ember jár terembe és a wellnesz életmód is elterjedőben van.
Aki bevetési csoporthoz megy dolgozni, abban van rejtett agresszivitás. Amikor a munkánkat végezzük, agresszív fellépést kell tanúsítanunk, hogy rá tudjuk kényszeríteni az akaratunkat a másikra. Én kenyérre kenhető vagyok. Belőlem ki kell erőszakolni az idegességet, mint a többi emberből is. A sport megteszi a hatását, ott vezetem le a feszültséget. A teremben mindig jól érzem magam, ott levezetem a felesleges energiámat is és az agresszivitásomat is, ami esetleg felgyűlik. Így egy kiegyensúlyozott nyugodt életet tudok élni.

- A hétvégét Kaposváron tölti, fontos ez Önnek?
- Huszonhét évig Somogyban éltem, kaposvári születésű vagyok, ezért rendkívül erős a megyéhez a kötődésem. Sajnos Magyarország annyira Budapest központú, hogy ott tudtam igazán sikeres lenni. Ettől még nem szakadok el a gyökereimtől, és tudom, honnan jöttem. Biztos vagyok benne, hogy itt fogok megöregedni.

- Megismerik az utcán?
- Igen. Meglepődtem, mennyi embert érdekel a testépítés. Furcsa érzés. Egyszerre terhes, de jó is. Azért érdemes sikereket elérni, hogy a tízéves kissrácnak példát mutathassak, aki odajön hozzám autógrammot kérni, és azt tanácsolom, bármennyire is nehéz út a rendvédelem vagy a sport, csak úgy lehetnek boldogok, ha kitartanak mellette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!