Közélet

2007.04.02. 18:52

Elkobozták a zughúst

Feltehetően zugvágásból származó húst foglaltak le a nagyatádi kerület állatorvosai. A boltban több mint 330 kiló árut koboztak el.

Harsányi Miklós

Négy disznófej, karaj, négy első- és hat hátsó csülök, valamint comb, oldalas, köröm, vese, tüdő, máj és szív – a dél-somogyi üzletben ilyen, eredetbizonylat nélküli árut találtak a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állatorvosai. A fokozott húsvéti ellenőrzés keretében foglalták le a több mint három mázsa húst.

Lövey László, az élelmiszerbiztonságlánc- és állategészségügyi igazgatóság első embere hétfőn azt mondta: az üzletben három lebőrözött félsertés, egy bőrös félmalac és darabolt hús is előkerült. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy az áru zugvágásból származik.

– Nem tudták bemutatni a szállítólevelet, a félsertésekről pedig hiányzott a húsbélyegző lenyomat – magyarázta az igazgató. – A húst elkoboztuk és megindítottuk az eljárást.

Úgy tűnik: az állatorvosok jó hasznát veszik a korábbi ellenőrzéseknek. A dél-somogyi üzlettől alig néhány kilométerre, egy sertéstelepen zugvágás nyomaira bukkantak. Olyan helyen találtak megperzselődött körömszarut, ahol szigorúan tilos állatot vágni. Információnk szerint az ellenőrzés során előkerült még 11 olyan sertésfül-szám, amelyen ugyancsak a pörzsölés nyomait fedezték fel.

Lövey László hangsúlyozta: az állatgondozó nem tudott magyarázatot adni a gyanús ügyről. Hozzátette: a részletek feltárását folytatják, a jelek szerint nem kizárt, hogy a két eset között összefüggés mutatható ki.

A somogyi hatóság emberei tartják a frontot. Az utóbbi napokban jelölési hibák és hiányosságok miatt további három tétel füstölt húsárut vontak ki a forgalomból és négy másik ügyben vizsgálódnak a laborban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!