Közélet

2007.04.28. 08:44

Emelés kontrától a fedáksáriig

A szerencse forgandó. Tudják ezt nagyon jól a zsugázók a lapjárás bűvöletében. Az órákig tartó partikat pontosan ez teszi izgalmassá.

Vigmond Erika

– Megvagyunk négyen? – hangzik el Marcali egyik kiskocsmájában. A kérdés snapszerpartira invitál, s a pofa sör, vagy éppen fröccs mellé a kocsmáros máris magyar kártyával is szolgál. Aprópénz csörrenése jelzi, nem babra megy a játék. – Aki utoljára ült le, az kezdi az osztást – dönti el egyikük. Nem a filmekből oly jól ismert pókerarcú játékosok verik a blattot. Bár egy közös azért van bennük: a cigarettafüst. Vidámság, fesztelenség, poénok sora kíséri a gyakran forduló szerencsét.

Ezúttal, talán a kibicelő újságíró miatt nincsenek durva, nyomdafestéket nem tűrő szavak, csak legfeljebb némi célzás: "Anyád beszedte már a kiteregetett ruhákat?" Indulatok szikrája sem gyújt tüzet, de ez máskor sem jellemző. Ötforintos alapon nincs is értelme. Egyetlen probléma van csupán, az, hogy illegális a parti. A szerencsejáték felügyelet engedélye nélkül tilos pénzben játszani közterületen, vagy nyilvános helyen.

A kártyafestő kijátszotta a hatóságokat

A ma használatos, tükörképes magyar kártya Schneider József pesti kártyafestő nevéhez fűződik, aki a 19. században a svájci dráma, Tell Vilmos alakjait festette az alsókra és a felsőkre. A számozott kártyák némelyike pedig a történet részeit is megjelenítik. Például Tell Vilmos búcsúzik családjától, vagy csónakban evez. Akkoriban magyar történelmi személyiségek ábrázolásával soha nem engedték volna forgalmazni a kártyát. A svájci szereplőket vélhetően azért választotta, mert ők is a szabadságukért harcoltak.

Szabálysértésként a tiltott szerencsejáték szervezője akár százötvenezer forintot is fizethet. Résztvevőként pedig százezer forint a legmagasabb összeg. A legenyhébb büntetés a figyelmeztetés, vagy ezt követően, általában ötezer forintot szabnak ki – tájékoztatott Babina Bernadett a marcali önkormányzat tanácsosa. A városban egyébként még nem volt olyan, hogy valakit kocsmai kártyázásért büntettek volna meg. Ez is mutatja, hogy a kártyajáték túlél minden tilalmat. Köztük például a vallásit is. Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes-plébánosa elmondta: gyakorta nevezték a kártyát az ördög bibliájának, a blattolókat pedig az ördög cimborájának, mert a játékosok a tisztességes munka helyett az időt a nyerészkedésre pazarolták. A kártyázás megőrizte vezető szerepét a szabadidős tevékenységek körében, s ezen belül is, első helyen a magyar kártya áll.

– Tökében erős a magyar – mondja Antal István a fonyódi kártyaklub nyolcvan éves vezetője és leteszi a feleslegessé vált lapot az asztalra. Ultit játszanak, s itt is pénzben mérik a tétet. Unalmas is lenne anélkül. Csak éppen régi, forgalomból kivont filléresekkel zsugáznak. – Mindenkinek van egy tejeszacskóval – tette hozzá Völgyi Károly. A nyugdíjas férfiak hetente egy alkalommal jönnek össze, már huszonöt éve rendszeresen. – Hétfőnként senki nem lehet beteg – teszi hozzá Jakab Rudolf, aki nyolc éves kora óta ultizik. – Kocsma mellett születtem. Mikor már akkora voltam, állandóan a felnőttek játékát néztem, s így lestem el a tudást. Már gyerekfejjel ultiztam, pénzünk nem volt, így cukorban és lekvárban játszottunk.

Fedák Sári után szabadon

A legendás magyar operettek első számú primadonnájának halhatatlanságát jelzi, hogy neve a folklórba is bekerült. Az irreálisan magas kontrát fedáksárinak nevezik. Általában akkor használják, amikor már nem lehet tovább kontrázni.

Igaz ritkán jut el valaki odáig, hogy fedáksárit mondjon. A kártyások szerint a primadonna mindenét elvesztette egy rosszul sikerült vállalkozás miatt. Ezért azonosult a neve a magyar kártyában is az utolsó mindent nyer, vagy veszít téttel.
Azt mondják, míg más magyar kártyajátékhoz inkább szerencse kell, addig az ultihoz tudás és legfőképpen logika. Ezt vallja a böhönyei Ulti Barátok Köre is. A faluban már körzeti ultiversenyeket is tartanak. – Legutóbb tizenhét asztalnál játszottak – mondta Kovács József főszervező. – Egy óra a tiszta játékidő, hárman kártyáznak, kétszáz forinttal fejenként, ami ugyanennyi pontnak felel meg. Akinek idő előtt elfogy a pénze, akkor vége a partinak. Négy forduló után, akinek a legtöbb pontja van, az a győztes. Hat éve megy ez a verseny, de még kétszer senki nem nyerte meg.
 

Fedák Sári után szabadon A legendás magyar operettek első számú primadonnájának halhatatlanságát jelzi, hogy neve a folklórba is bekerült. Az irreálisan magas kontrát fedáksárinak nevezik. Általában akkor használják, amikor már nem lehet tovább kontrázni.

Igaz ritkán jut el valaki odáig, hogy fedáksárit mondjon. A kártyások szerint a primadonna mindenét elvesztette egy rosszul sikerült vállalkozás miatt. Ezért azonosult a neve a magyar kártyában is az utolsó mindent nyer, vagy veszít téttel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!