Közélet

2007.04.29. 07:54

Fonyód, te drága!

Pénzhiány miatt porosak az utcák, elhanyagoltak az árkok. Hídvégi József, a város polgármestere szerint nem Fonyód a legdrágább település.

F. Szarka Ágnes

Ingyenes a parkolás és nincs strandbelépő

Hídvégi József polgármester szerint nem Fonyód a legdrágább település a tó parton. Azt mondta, hogy itt a legolcsóbbak az ingatlanok, az idegenforgalmi adó mértéke 1996 óta nem emelkedett, az összeg kétharmada a többi településen fizetendőnek. Az építmény adó pedig némelyi településhez mérve jóval, 20-30 százalékkal kevesebb. Az iparűzési adó sem éri el a maximumot. Ingyenes a parkolás és a strandokra sem kell belépőt fizetni.

– Aki a vasút és a víz között lakik több adót fizet, mint mások. Igazságos ez?
– Az ingatlanok értéke is magasabb ezen a területen, valamint az épületek, nyaralók hasznosítására is nagyobb a kereslet. A városunkba érkező turisták szívesebben töltik el a Balaton parthoz közelebb eső a szakaszon a szabadságukat. A panoráma, a parti nyüzsgés sokak számára nagyobb értéket képvisel, mint a város más területe. Ez látszik az idegenforgalmi adó mértékéből is.

– A város útjainak nagy részén  nincs szilárd burkolat. Még az ön által keresettebbnek titulált területeken sem, ahol egyébként a kiemelt adót fizetik.
– Fonyód belterületi útjainak hossza mintegy száz kilométer. Az elmúlt ciklusban elmaradt az útfelújítás. A meglevő utak karbantartását, felújítását az önkormányzat saját forrásain túl pályázati pénzek bevonásával tudná finanszírozni. Azonban ezek a források egyáltalán nem, vagy csak minimális összegben állnak rendelkezésre. Az idén mindössze hárommillió forint, ami néhány száz méternyi út felújítására elég.

– A vízelvezető árkok állapota is kritikán aluli. Nincsenek kitisztítva, visszafelé folyik a víz. Mikor teszik ezeket rendbe?
– A kormány részéről meghirdetett közmunka program késik. A kistérség a januári lehetőséget elszalasztotta, emiatt a városüzemeltetés a tavasszal felmerülő többletmunkát nehezen tudja elvégezni. Csak a pályázaton nyert közmunka program keretében, létszámbővítés esetén tudjuk a munkákat maradéktalanul elvégezni.

– A szemétszállítást diktatórikusan oldotta meg az önkormányzat. Miért csak azokat a zsákokat lehet használni, amiket egy bizonyos vállalkozás árul? A Zöldfok Zrt. és az önkormányzat is a köztük levő szerződésre hivatkozik, de a lakókat, nyaraló tulajdonosokat nem kérdezte meg senki!
– A szemétszállítás olyan szolgáltatás, amit a lakosság vesz igénybe. Az önkormányzat eddig átvállalta ennek díját a tiszta városkép érdekében. Azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben, a csökkenő állami normatívák és tartozások mellett erre nincs lehetősége. Ezt a pénzügyi terhet a továbbiakban nem tudjuk felvállalni. A szemétszállítás díja pedig az említett zsákok fogyasztói árában szerepel, ezért ragaszkodik a szolgáltató ezekhez. A mennyiség alapján nehezen lehetne meghatározni a szemétszállítás díját. Idegenforgalmi szempontból fontos, hogy tiszta rendezett utcák, parkok várják az idelátogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!