Közélet

2007.04.05. 08:23

Háziszárnyasok a pult alatt

A vágott, házi nevelésű szárnyas igazi különlegességnek számít a piacokon. Igaz, nem sok őstermelő vállalkozna arra, hogy legálisan árulja a kacsacombot...

Vigmond Erika

Szigorú és költséges feltételeknek kell megfelelnie annak az őstermelőnek, aki otthonról hozott kacsát vagy más baromfit szeretne eladni. Ezt bizony kevesen vállalják. A szemfüles vásárló azonban hozzájuthat a hűtőtáskák mélyén lapuló pucolt és bontott szárnyashoz. Ha éppen elfogyott, kap egy közeli időpontot, mikor mehet vissza, mondjuk a kacsáért, kilónként átlagosan ezer forintot fizetve. Olyan három kilogramm körülit érdemes venni, ami ennél nehezebb, annak inkább a zsírja több.

 – A fonyódi és a marcali piacon tartunk rendszeresen ellenőrzéseket, de eddig még egyszer sem találkoztunk vágott baromfi árusításával – mondta Geszti János, a kerületi főállatorvos,  – Természetesen ettől még kínálhatják, csak az ellenőrzés előtt túladtak rajta, vagy hírét vették az érkezésünknek és elrejtették.

Egy európai uniós rendelet szerint, tavaly óta a kistermelők árulhatnak megfelelően hűtött vágott baromfit a piacokon. Igaz, heti száznál többet nem vághatnak le. Ez csak az egyik feltétetel, a számos előírás közül, amit be kell tartaniuk az őstermelőknek. A szabályok szerint például külön épület kell a vágásra, állatorvosi engedély és igazolás minden levágott baromfi egészségéről. A kistermelő csak a saját állatállományából árusíthat a piacon, gondoskodva a konyhakész szárnyas hűtéséről.

Eltűnnek a baromfik

A kacsa fogyasztása a fehérje és a zsírtartalma miatt hasznos, sőt a B1, B2, C vitamin, valamint kalcium, vas és foszfortartalma is van. Hegyi János falugazdász érdekes jelenségről számolt be. Az utóbbi hat évben a hozzátartozó településeken nem hosszabbított olyan őstermelői igazolványt, amiben a vízi szárnyasok – ebbe a csoportba tartozik a kacsa – tartása és eladása szerepel. Csak olyan akadt, az is elvétve településenkét egy-két termelőnél, akik a tojások miatt íratták be a tyúkokat.

Az ordacsehi Bankó István tavaly 100-150 élő kacsán adott túl. – Úgy egymillió forintot költöttünk az engedélyekhez szükséges feltételek kialakítására, hogy házitejet is árulhassunk. Ez éppen elég volt, a baromfivágásra nem költünk, hiszen vágóhídi körülményeket kellene teremteni. Inkább eladom élve, vagy megesszük. Én is szeretem a házikacsát.  Nálunk szabadon, természetes körülmények között nevelődnek, azt kapják, ami kell nekik: kukoricát, lucernát. Nem kell tömni őket, így is híznak szépen.

Az ordacsehi őstermelő azonban azt is elpanaszolta: nagyon nehéz állatgondozót találnia, aki feji a teheneket, kitakarítja a disznóólat, foglalkozik a baromfiakkal. Havi 120 ezer forintot fizetne, mégsincs jelentkező. Szólt arról is: tapasztalatai szerint egyre kevesebben keresik a házitermékeket. Bár nem is csodálkozik rajta túlságosan. Amíg a nagyáruházakban például 650 forintos kilónkénti áron lehet megvenni a kacsát, az az ezer forint, amit ő kér érte, soknak tűnhet. Persze a puding próbája az evés, aki egyszer  házikacsát kóstolt, az végleg elkötelezte magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!