Közélet

2007.04.02. 17:52

Heintz Tamás: alkotmányos jogot korlátoz a kormányzat

Azzal, hogy az áprilistól érvényes betegbeutalási rendet kijelölték, alkotmányos jogot korlátoz a kormányzat – mondta Heintz Tamás, fideszes országgyűlési képviselő hétfőn, a Kaposi Mór Oktató Kórház betegregisztrációs bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Márkus Kata

– Ez az alkotmányos jog pedig a szabad orvosválasztás joga. Arról van ugyanis szó, hogy ha van pénzem, megfizetem a nem beutalási hely szerinti ellátást, ha nincs, akkor persze ezt nem tudom megtenni. Ez mindenképpen korlátozásnak tekinthető. Ez előremutat afelé – tette hozzá a képviselő –, hogy aki tehetősebb, az szabadon választhassa meg az orvosát, ezt a több-biztosítós rendszer keretében meg is teheti.

Heintz Tamás szerint bár a Kaposi Mór kórházban magas színvonalú gyógyító munka folyik, mindig voltak olyanok, akik bizonyos betegségekkel Pécsre jártak. Ezt most nem tehetik meg. Azt mondta: nincs útiköltség-visszatérítés és ha beutalót kapnak is a háziorvostól, csak akkor látja el őket a távolabbi intézmény, ha arra ott megfelelő anyagi fedezet van. Azt pedig tudjuk, hogy nincs, hiszen ezért írták alá olyan nehezen a fenntartók, illetve a kórházigazgatók az új szerződést.

Heintz Tamás a kaposvári kórház várható 15 milliárdos fejlesztéséről szólva azt mondta: ilyen helyzetben a város és megye vezetése természetesen nem tud megszólalni az egészségügyi reform kapcsán, mert esetleg a fejükre koppintanak. Nekem viszont meg kell szólalnom, részint orvosként, részint bizottsági tagként. – A 15 milliárdos fejlesztés nagyon fontos – hangsúlyozta –, ám ettől még senkinek nem lesz több a zsebében, az emberek egyedi problémáit nem oldjuk meg, s ettől még vizitdíjat is kell fizetni. A reform kritikája nem az épülő kórház kritikája, hanem az oda vezető úté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!