Közélet

2007.04.12. 08:47

Jó állapotban van a Sió-meder

– Lényegesen jobb állapotban van ma a Sió-csatorna medre, mint két évvel ezelőtt, annak köszönhetően, hogy a vízügyi kirendeltség és a hajózási társaság szakemberei rendbe tették – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Fónai Imre

– Elvégezték a szükséges fairtást, uszadékeltávolítást és zátonymentesítést, hogy minél nagyobb mennyiségű vizet tudjon befogadni.

Tavaly nyáron zárták el a siófoki zsilipet 105 centis vízállásnál, majd a múlt héten nyitották ki újra. Egyelőre azonban csak minimális vízeresztés lehetséges, hiszen nem fejeződött még be a zsilip felújítása. Ennek a fővállalkozója a Balatoni Hajózási Zrt. és közel húszmillió forintba kerül. A Balaton vízállása egy hete már elérte a 118 centimétert, ez tette szükségessé a vízeresztést. 

2003 októberében érte el a vízszint a negatív rekordot, amikor 23 centit mutatott a siófoki vízmérce; 2000 és 2005 között öt évig volt zárva a Sió-zsilip.

452 millió köbméter

2005 ősze és 2006 nyara között 775 milliméterrel apasztották a Balaton vizét, vagyis 452 millió köbméter vizet engedtek le a tóból.

Miközben a balatoni flotta mai vezérhajója, a Szent Miklós már a Sió-csatornán úszott egészen Siófokig a 2005 őszi zsilipnyitást követően, elkészült a Sió-parti kerékpárút első szakasza is. Építési költségeihez támogatást nyújtott az Európai Unió is. A bringás kirándulók és turisták tavaly augusztus óta járhatják be a Siófok és Siójut közötti tizenkét kilométert, a meder mentén haladva. Folytatják majd a kerékpárutat tovább is, és azt is tervezik, hogy turista-pihenőket alakítanak ki a Sió mentén.  

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!