Közélet

2007.04.08. 19:43

Matyi, a kötelességtudó sztár

Híresek a somogyi betyárok; s szinte valamennyi dél-somogyi településnek meg van a maga törvényen kívüli szegénylegénye. Gyöngyöspusztán feltámasztják a betyárvilágot.

Nagy László

Szabják már a bőgatyákat és ingeket, készülnek a pásztorbotok, épül a kézműves és kovácsműhely. Gyöngyöspusztán feltámasztják a hajdani somogyi betyárvilágot.

 – Sobri Jóska, Angyal Bandi nevét mindenki hallotta, de mellettük jóformán minden dél-somogyi településnek meg voltak a maga betyárjai, s a hozzájuk kapcsolódó történetei – magyarázza Simon László ladi erdész és főbetyár.  – Kálmáncsáról sok törvényenkívüli származott – Zabla Jóska, Berta József – , Patosfán a Sebők Miska ismert, akit mulatozás közben kaptak el a pandúrok. Hedrehelynek, Daránynak, Drávatamásinak, Szuloknak is meg voltak a maga betyárjai. Még betyárlányt is jegyeztek fel a krónikaírók a gigei Nyári Vica személyében, aki Köpe Jóska szeretőjeként vált törvényen kívülivé. Rendkívül gazdag a somogyi betyártörténet, ezt szeretnénk színesen és az általános iskolás korosztálynak fogyaszthatóan bemutatni.
[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Simon Laci fittyet hány a pandúroknak
[/caption]
Pásztorbotot faragnak, tarsolyt készítenek majd az általános iskolásokkal. Lesz kézműves és kovácsműhely, táncház és sütés-főzés... A betyárvilág a nyáron tetőzik, amikor több napos táborokat szerveznek az érdeklődőknek. A gyerekek a betyár-romantika mellett a valóságot is megismerhetik. Erről Berta Gyula nyugalmazott honvédkapitány – a szervező nagybátyja – gondoskodik, aki a somogyi betyárvilágról tart itt előadásokat. Ő a Betyárok, hóhérok, börtönök Somogyban című könyv szerzője.

A gyöngyöspusztai bemutatógazdaság ad helyet a betyártáboroknak, így a paraszti életbe is belekóstolnak majd a gyerekek. Odett, a kanca erre az időre igazi betyárlóvá alakul. Bütyök, a foxi sem lesz száműzve, bár efféle eb nem gyakran forgolódhatott az egykori szegénylegények körül. Ezt azonban a mai betyárok nagyvonalúan elnézik neki, mert úgy ítélték, hogy bohóckodásai nélkül szürkébb lenne a betyárvilág. Matyit, a szamarat is befogják. Bármi is legyen a dolga, ő a sztár a tanyán. Amikor a kordé elé kötik, a gyerekek fürtökben lógnak rajta. Gyakran a négy személyes kocsira 10-12 gyerek ül fel, s Matyinak van kötelességtudata. A túlsúly ellenére is panasz nélkül húzza a kordét.

– Nagyon tetszik a városból érkezőknek, hogy lovak, kecskék, bárányok között lehetnek, és etethetik, gondozhatják az állatokat – mondja Simon László. – Jól érzik magukat, arról pedig mi gondoskodunk, hogy rengeteg ismerethez jussanak: szórakozva ismerik meg az erdőt, a gyógynövényeket, a hagyományokat, s rövidesen mindezek mellett még a somogyi betyárvilágot is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!