Közélet

2007.04.12. 07:43

Munkanélküliek vándorbottal

Egyre többen fognak vándorbotot Dél-Somogyban, mivel helyben már szinte a lehetetlennel egyenlő munkához jutni. Becslések szerint legalább kétezren ingáznak más régiókba, országokba a megélhetésükért.

Nagy László

Legutóbb egészen Dél-Koreáig mentek a Dráva mellől az álláskeresők. Két hónapot töltöttek a világ másik végén azok, akik a most induló dunaújvárosi autógumi-gyárban akartak elhelyezkedni. Ez a gyár a legújabb úticélja a Dél-somogyi munkaerőnek. Eddig harmincnál is többen választották Barcsról és környékéről, köztük a csokonyavisontai Somogyi Péter is, aki három hete állt munkába. – Budapesten kaptunk szállást és onnét szállítanak bennünket minden nap Dunaújvárosba,  ahol egyelőre csak egyetlen csarnok üzemel – mondta a fiatalember. – Haza csak hétvégeken jöhetünk. A cég korrekt, a keleti munkakultúrából a reggeli tornát volt a legnehezebb átvennünk.

A fiatalembernek kereskedelmi, számviteli, vendéglátóipari képzettsége van többek között, idehaza azonban nem tudott elhelyezkedni. Azt mondja: a sok utazás nem újdonság a számára, hiszen korábban Franciaországban dolgozott. 

Sokan keresnek állást

2006 júliusában 1900, 2006 decemberében 2329 álláskeresőről tudtak Barcson és térségében;

2007 januárban 2600, márciusában 2368 állástalant tartottak számon.


A szakemberek szerint a Dél-somogyi munkaerő belföldön főleg Győr, Zalaegerszeg, Budapest és Pécs felé vándorol. A határon túl pedig leginkább a német nyelvterületen állnak munkába. Becslések szerint legalább kétezren ingáznak nagy távolságokra a térségből. Legtöbbjük hetente, havonta látja csak a családját. – Meg lehet őket érteni. Ha helyben nem talál a képzettségének és tudásának megfelelő munkát, akkor mi is csak azt tudjuk tanácsolni, hogy próbáljon szerencsét más régiókban – mondja Dernanecz Józsefné, a barcsi munkaügyi kirendeltség vezetője.

– A nagy összeszerelő üzemek a képzetleneknek is megélhetést jelenthetnek, ilyenekből pedig a mi térségünkben nagyon sok van. Az elvándorlás azért különösen szomorú, mert a fiatalok egy idő után már nem jönnek ide vissza. Ezért tartom rendkívül fontosnak a különböző munkaprogramokat. Ezek ideig-óráig megélhetést jelentenek az embereknek. Meg kell próbálnunk itt tartani őket, amíg végre stabil munkahelyek teremtődhetnek a térségben.

Egyelőre azonban ők sem biztathatják a munkakeresőket, hiszen minden évben 150-200 munkakeresővel több van a térségben. Tavaly átlagosan 2500 ember élt itt munka nélkül. Az idei első három hónapban 2600 volt a számuk, s ez csak márciusban kezdett el csökkenni, amikor megkezdődtek a közhasznú munkák.

2007 januárban 2600, márciusában 2368 állástalant tartottak számon.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!