Közélet

2007.04.06. 20:16

Nem a fogyasztóvédők, hanem a kereskedők ünnepeltek

A fogyasztóvédőknek és így a vásárlóknak is kellemes meglepetést hozott a nyuszi. Fele annyi szabálytalanságot tapasztaltak az üzletekben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Fábos Erika

A hatóság ellenőrei két ütemben, március közepén és most, az ünnep hetében razziáztak. A húsvéti édességeket, sonkát és az ünnep egyéb kellékeit vették szemügyre.

Halas Ernőné, a Dél-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének regionális igazgatója azt mondta: elsősorban élelmiszerüzletekben és 100 forintos boltokban jártak és a minőségmegőrzési időt, a termékeken található jelöléseket valamint azt vizsgálták, hogy a boltban feltüntetett árak és a pénztárnál kifizetett vásárlási ár összhangban voltak-e.

– Örömmel nyugtáztuk, hogy a kereskedők jóval körültekintőbbek, mint amit korábban tapasztaltunk – mondta Halas Ernőné. – Éppen ezért bírságolni is kevesebbet kellett. Addig, amíg tavaly 14 millió forintot szabtunk ki bírságként a megyében, most az egész régióban hatmillió forintot.

Az országos tapasztalatok rosszabbak voltak a Dél-Dunántúl eredményeinél. Országszerte az üzletek 65 százalékában talált szabálytalanságokat a húsvéti élelmiszerekkel kapcsolatban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzéseik során. Legnagyobb százalékban az úgynevezett "100 forintos" boltok vétettek. A felügyelők több mint 50 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!